Яйца с цели картофи на фурна.

Обелваме големи гладки картофи (например по 2 на порция), издълбаваме ги, отрязваме ги малко от единия край, за да могат да се нареждат прави, измиваме ги и изсушаваме с кърпа. Нареждаме ги в тавичка, посоляваме леко, зали ваме с 2 3 лъжици олио и печем във фурна. Когато омекнат, изваждаме ги, счупваме по 1 яйце във всяка вдлъбнатина на картофите, посоля ваме със сол и черен пипер и отново оставяме във фурната, докато се по запече белтъкът, а жълтъкът да стане като на рохко яйце. Отделно правим доматен сос, изсипваме го в голяма чиния, нареждаме картофите, поливаме ги леко с препърженото с червен пипер масло (или олио) и поднасяме.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Селска супа.

В кипяща подсолена вода пускаме нарязани на дребно 4 — 5 пиперки и 1 по-голяма глава лук. Прибавяме след малко нарязани на кубчета 1/2 кг картофи и след това — нарязани и обелени 1/4 кг домати. Отделно запържваме в 1 пълна лъжица Масло (или 2 лъжици олио) 2 лъжици брашно. Изсипваме запръжката към врящата супа и я оставяме да ври. Прибавяме сол на вкус и накрая магданоз, нарязан дребно. Подправяме с 1 яйце и 1/4 чаша кисело мляко.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Лапад с ориз на фурна.

Нарязваме на ситно 1 глава лук, запържваме леко с две-три супени лъжици олио и веднага прибавяме 1 кг изчистен, измит и нарязан на сит но лапад, 1/2 чаени чаши ориз, малко джоджен, сол на вкус и 1/2 чаена чаша вода. Задушаваме сместа докато се изпари водата. Изсипваме я в намазана с олио тавичка. Отделно пържим 2 супени лъжици брашно с 2 — 3 супени лъжици олио и разреждаме с 2 чаени чаши прясно мляко, оставяме соса да възври, сваляме го от огъня, при­бавяме 2 — 3 добре разбити яйца, заливаме ястието и печем. Вместо с лапад ястието, може да се сготви със спанак.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от моркови.

Изчистваме и нарязваме 1/2 кг моркови и го сваряваме в подсолена вода, след което смиламе или смачкваме с вилица. В 1 кафена чашка масло (или олио) запържваме леко 1 глава ситно нарязан лук и 1 лъжица брашно, разреждаме с бульона от морковите, прибавяме 1 кафена чашка ориз и варим до сваряване на ориза. Прецеждаме и пресоваме зеленчука през гивгир, след което застройваме супата с 2 жълтъка и 1 чаена чаша прясно мляко.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спаначен пудинг.

Изчистваме, измиваме и сваряваме в малко подсолена вода 1 кг спанак. Прецеждаме го и претриваме през гивгир или нарязваме на ситно. Разбиваме 1 супена лъжица олио с 4 жълтъка. Прибавяме го към спаначеното пюре заедно с 1 — 2 супени лъжици галета (или счукан сухар), 1 кафена чаша прясно мляко и разбъркваме сместа. Накрая прибавяме белтъците разбити на сняг. Добавяме сол и изсипваме във форма, намазана с олио и поръсена с галета. Печем в силна фурна. Когато е готов, изваждаме пудинга от формата и го поднасяме със сос бешамел.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от целина.

Във вряща подсолена вода поставяме да врят нарязани на дребно 2 глави целина, 1 глава праз, 1 корен магданоз и 1 глава лук. След като се уварят, ги претриваме през гивгир.
Отделно запържваме в 2 лъжици масло 1 лъжица брашно и я изсипваме в бульона от зеленчука. Прибавяме пюрето от зеленчука, 1 чае на лъжичка масло и оставяме супата да ври още 4 — 5 минути. Подправяме с 1 — 2 яйца и 3 — 4 лъжици кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца на очи върху ориз.

Запържваме 1 чаена чаша ориз в 1 кафена ча ша краве масло докато оризът стане розрачен, заливаме го с 3 чаени чаши гореща вода, посо­ляваме леко и оставяме да уври на умерен огън.. Още горещ, изсипваме ориза в плитка чиния, заглаждаме го и го заливаме с доматен сос. Сваряваме яйца на очи, изваждаме ги с решетеста лъжица, отцеждаме ги добре и нареждаме върху ориза. Настъргваме 1 парче кашкавал или само заливаме отгоре със запържено масло.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спаначена супа топчета (галушки)

В 3 — 4 лъжици олио задушаваме 1 връзка лук и 1/2 кг спанак, добре измити и ситно наря зани. Като омекне спанакът посоляваме, нали ваме 7 — 8 чаени чаши вода и оставяме супата да ври. Отделно сваряваме 3 — 4 картофа, пресоваме ги докато са горещи, посоляваме ги, прибавяме 1 яйце, 1 чаена лъжичка масло и брашно, докато се получи много гъста смес. От това тесто оформяме малки топчета (колкото орех) и когато спанакът е сварен, пускаме топчетата във врящата супа. Варим още, докато картофените галушки изплуват на повърхността. Застройваме супата с 1 яйце и 3 — 4 лъжици кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа гъби с копър.

Нарязваме на малки филийки добре почисте ни половин кг пресни гъби и ги задушаваме в тенджера с 3 лъжици олио, докато поомекнат. Прибавяме 5 — 6 чаши вода, 1 лъжица размито брашно и 2 връзки ситно нарязан копър. Оставя ме супата да уври на тих огън и подправяме с 2 яйца и 2 — 3 лъжици кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Плодова салата

Наразваме на хапки обелени ябълки и круши и слагаме в стъклена чиния. Заливаме с ли монов сок и 1 чаша бяло вино, поръсваме с 3 -4 лъжици захар. Престоява 2 часа в хладилник. Поднасяме салатата с бисквити или дребни сладки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандничи с мозайка от гъби.

Сваряваме в подсолена вода 150 г гъби, отцеждаме ги и ги нарязваме върху дъска на много ситно. Смесваме гъбите с 1/2 - 1 пакетче ма­йонеза, разбъркваме добре и мажем гладко хлеб­ни филийки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос от копър.

Правим запръжка от 2 супени лъжици браш­но и 2 супени лъжице краве масло. Като се за­черви леко, прибавяме две връзки ситно нарязан копър. Доливаме гореща вода и посоляваме. Ос­тавяме соса да ври 10 — 15 минути. Сваляй? го от огъня и подправяме с една супена лъжица оцет и 3 супени лъжици кисело мляко. Този сос е мно­го подходящ за шницели, пържени кюфтета, кот­лети и др.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Лесна чорба от коприва и сирене.

Изчистваме, измиваме и варим в малко под­солена вода около 15 минути 1/4 кг коприва. Бъркаме я силно с дървена лъжица, докато се накъ­са. Прибавяме 2 лъжици масло или олио и още вода и оставяме още 10 — 15 минути. Застрой­ваме чорбата с 3 супени лъжици натрошено си­рене и i яйца. Можем да я поднесем със ситно нарязан джоджен или магданоз или със стръкче­та млад чесън.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Вкусно и бързо ястие.

Изчистваме, измиваме и нарязваме на ситно 1 кг лапад (или спанак) и киселец, слагаме ги в тенджера, посоляваме и прибавяме 3—4 супени лъжици олио, 1 чаена чаша кисело мляко, 3/4 ча ени чаши вода и 2 — 3 яйца, 3 равни супени лъжици брашно. Разбъркваме добре сместа и я слагаме да се увари на умерен огън, като я объркваме да не загори. По желание за подправка можем да прибавим 1 връзка магданоз и 1/2 връзка копър или джоджен.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Млечна супа с млади моркови.

Почистваме и сваряваме 1 връзка млади моркови в подсолена вода. След като ги извадим и отцедим, нарязваме ги на дребно и ги запържваме в 3 4 лъжици масло или олио. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме 1 лъжица борашно, разреждаме с 3 чаши вода и 3 чаши прясно мляко, подсоляваме и оставяме да възври, след което пускаме морковчетата. Супата ври още 5 — 6 минути и преди да я свалим от огъня, прибавяме 1 лъжичка черен пипер и половин връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме я застроена с 1 яйце и лимонов сок (или лимонтузу).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Хайвер от чеснов лук.

Счукваме със сол скилидките на две глави чеснов лук. Прибавяме една чаена чаша смлени орехи и разбиваме силно. Накисваме в студена вода 2-3 филии сухар или много твърд бял хляб; изстискваме ги много добре от водата и разбиваме с чесъна. Прибавяме оцет на вкус и постепенно 5-6 лъжици олио, като бием не прекъснато, докато сместа стане гладка като майонеза. Накрая прибавяме 3-4 лъжици кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Тиквички чехълчета.

Измиваме 1 кг широки прави тиквички и ги слагаме да се варят в посолена вода само дока то поомекна!. Изваждаме ги, оставяме ги да се

отцедят и изстинат, след което ги разрязваме на половина по дължина и издълбаваме с лъжичка вътрешната им част. Пълним ги със смес от 200 'г сирене, 2 яйца, вътрешността на тиквичките и ситно нарязан копър. Нареждаме ги в тавичка. Правим светла запръжка от 2 супени лъжици олио и 1 супена лъжица брашно, разреждаме я с 1/2 чаена чаша мляко и оставяме да поври окоо 5 минути. Сваляме соса от огъня и при постоянно бъркане прибавяме 2 добре разбити жълтъка. Заливаме тиквичките със соса и ги запичаме на фурна. Можем да запечем тиквичките без да ги поливаме със соса. След като ги напълим, поливаме ги с 2 3 супени лъжици олио и запичаме.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Доматена супа с цветно зеле.

Накъсваме 1 глава цветно зеле на цветчета и слагаме да се вари в подсолена вода. Като заври, прибавяме около 1/2 кг червени узрели домати, настъргани на едрото ренде. В 3 лъжици масло или олио запържваме леко 2 равни супени лъжици брашно и разреждаме супата. Варим я още 10—15 минути. Поднасяме я застроена с 1 — 2 яйца и 1/2 чаена чаша кисело мляко и сит но нарязан магданоз или с пържени хапки хляб.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пъстра салата.

Сваряваме поотделно 2 глави червено цвекло и 1/2 кг картофи, обелваме ги и нарязваме на малки кубчета. 200 г кисели краставички корнишони, 2 обелени ябълки и 1 глава лук също на рязваме на дребно. В дълбока купичка разбива ме 3 - 4 лъжици студена вода, 3-4 лъжици оцет, 3 лъжици олио и сол. С тази смес заливаме нарязаните продукти и разбъркваме. Изсипваме в широка чиния, придаваме хубава форма и украсяваме с кръгчета кисели краставички или репички.

По желание към салатата можем да прибавим половин пакетче майонеза и 2 лъжици горчица.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Коприва каша.

Изчистваме, измиваме добре 1/2 кг коприва и я слагаме да се задуши с малко вода и сол на вкус, докато се полуувари. Нарязваме я след това на ситно. Отделно пържим 2 супени лъжици брашно в 1 кафена чаша масло, разреждаме на умерено гъст сос с ранни части прясно мляко.

Прибавяме копривата и варим кашата още десетина минути. Преди да я свалим от огъня, при бавяме 2 жълтъка, предварително добре разби ти. Подправяме кашата с лимонов сок или оцет. По желание можем да я поднесем със счукани орехи и лимонови резенчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Гъбена супа с картофи.

Задушаваме в 3 — 4 лъжици мазнина 1/4 кг изчистени и нарязани на дребно печурки. След като омекнат, посоляваме, прибавяме 1 супена лъжица брашно, запържваме и разреждаме със 7 — 8 чаени чаши вода. Изчакваме да заври и прибавяме 4 — 5 нарязани на кубчета картофа. Доуваряме супата, като малко преди да я свалим от огъня, прибавяме ситно нарязани по половин връзка копър и магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от цветно зеле.

Измиваме и накъсваме на цветчета една средно голяма глава цветно зеле. Варим в подсолена вода. Малко преди да омекне, пускаме 1 лъжичка масло. Отделно правим светла за пръжка от 2 лъжици масло и 2 равни лъжици брашно или грис и разреждаме в супата. Оставяме да поври още десетина минути. Подна сяме супата, застроена с 2 жълтъка и 3 лъжици кисело мляко или с 2 лъжици настърган кашкавал. Може да се подправи и само с магданоз или черен пипер. Ако няколко минути преди да свалим супата от огъня прибавим 1 чаша прясно мляко, получаваме вкусна млечна супа от цветнозеле.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от тиква и плодове.

Подреждаме тънки резенчета от ябълка, круша, сини сливи, зърна от грозде или стафиди в стъклена чиния. Върху тях настъргваме на едрото ренде едно парче тиква. Поръсваме орехови ядки и пудра захар и поливаме с 2 — 3 лъжици коняк или ром.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос Винегрет


Смесваме добре една чаена чаша олио с една кафена чаша оцет, осоляваме, прибавяме 1 чаена лъжица горчица, 1/2 чаена лъжица черен пипер и разбиваме. Прибавяме 1—2 кисели краставички, нарязани на ситно, една глава настърган лук, нарязани на ситно 2 твърдо сварени яй ца и 1/2 връзка магданоз.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Доматена супа

Измиваме и обелваме 1 кг добре узрели домати, настръгаме ги на едро ренде и варим в подсолена вода. Когато възврят, прибавяме 1 глава ситно нарязан лук, 1/2 глава целина и 1 - 2 моркова, настъргани на едрото ренде. След като поврят 15 — 20 минути, прибавяме 2 супени лъжици ориз или половин чаена чаша натрошено фиде. В 3 — 4 л мазнина запържваме леко 1 лъжица брашно и разреждаме в супата. Доуваряваме супата и я поднасяме със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал или натрошено сирене, ако имаме в момента.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от моркови и ряпа.

Настъргваме на едро ренде 3-4 големи моркова , добре измити и почистени. Обелваме 2-3 глави ряпа, настъргваме също на едрото ренде, посоляваме и изстискваме силно. Смесва ме морковите и ряпата, прибавяме 2-3 лъжици оцет, 2-3 лъжици олио и разбъркваме. Гарнираме с маслини. Вместо с ряпа, можем да при готвим тази салата и със ситно настъргана глава целина.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа с киселец и картофи.

Пържим 1 глава ситно нарязан лук (или за душаваме 1./2 връзка пресен лук) в 1 кафена чаша олио. Прибавяме 5 6 картофа на кубчета и 1/2 кг киселец, нарязан на ситно. Задушаваме, прибавяме 2 равни супени лъжици брашно, за пържваме и пресоваме всичко през гивгир. Зали ваме пюрето с 1.5 2 л бульон или вода и ос­тавяме да поври 5 6 минути. Застройваме супата с едно, две яйца и 1/2 чаша кисело мляко.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от варен праз.

Нарязваме няколко тънки стръка праз на парчета с дължина 15-20 см, измиваме ги, сваряваме в леко подсолена вода и оставяме да изстинат. Нареждаме ги в продълговата салатиера, за ливаме ги с олио и оцет на вкус и ги украсяваме с кръгчета от твърдо сварени яйца или червено цвекло.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от марули.

Почистваме 2 по-големи или 3 по-малки марули, накъсваме ги на листа и слагаме да се варят 10 минути в подсолена вода, след което го прецеждаме и нарязваме на ситно. В 2 лъжици масло или олио пържим леко 1 глава лук и 2 лъжици брашно, прибавяме нарязаните марули, разбъркваме и разреждаме с 5 чаши зеленчуков или месен бульон. В случай, че нямаме бульон, разреждаме с 2 чаши мляко и 4 чаши вода. По соляваме и варим супата още 10 минути. Разбиваме 2 жълтъка с 1 супена лъжица масло или 3 — 4 лъжици кисело мляко, изсипваме в супата като бъркаме непрекъснато, поръсваме със сит но нарязан магданоз и поднасяме.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мариновани яйца с майонеза.

Сваряваме твърдо 10 — 12 яйца, обелваме ги, нареждаме ги в буркан или малка тенджерка. От делно възваряваме марината от две чаши оцет, една чаша вода, сол на вкус, 1 — 2 дафинови листа, 1 глава лук, лъжичка захар. Марината ври 5 минути и докато е още гореща, заливаме яйцата. Последните държим в марината 4 — 5 дни, след което са готови за поднасяне. Нарязваме ги на тънки колелца и ги поливаме със сос майонеза.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спанак с кисело мляко

Изчистваме и измиваме 1 кг спанак, полууваряваме го, изцеждаме и накълцваме на ситно. В 3 — 4 лъжици мазнина запържваме 1 глава ситно нарязан лук и 5 — 6 скилидки чесън, приба вяме спанака и го пържим, докато омекне добре. Изсипваме след това половината спанак в голяма чиния, заливаме го с 1 чаена чаша добре разбито и посолено кисело мляко, отгоре разстиламе останалия спанак, който покриваме с още 1 чаена чаша кисело мляко. Заливаме ясти ето с 2 — 3 лъжици олио, запържено с 1 чаена лъжица червен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос бешамел.

Правим светла запръжка от 2 супени лъжици олио и 2 супени лъжици брашно. Разреждаме с 2 чаени чаши прясно мляко или бульон. При разреждането бъркаме соса бързо с дървена лъжи ца, за да остане гладък. Подправяме го с черен пипер или ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пълнени чушки с кьопоолу.

Изчистваме от семето 8 — 10 по-големи чушки (капии) и ги изпичаме. Отделно печем 2 патладжана, обелваме ги, разбиваме добре, подправяме със счукан чесън, сол и олио, пълним чушките и го затваряме с кръгче червен до мат. Нареждаме ги в чиния, поливаме с олио, посоляваме леко и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Гарнираме с кръгчета червени до мати.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от целина.

Обелваме 2 средно големи глави целина, измиваме ги и настъргваме на ренде. Прибавя ме 2 — 3 лъжици масло, малко сол и поставяме на слаб огън, за да се задуши и поомекне целината. Наливаме 3 чаши вода и 2 чаши прясно мляко. Оставяме супата да уври, сваляме я от огъня и подправяме с 2 жълтъка и лимонов сок (може с лимонтузу или кисело мляко).
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Задушена коприва.

Изчистваме и измиваме добре 1/2 кг коприва, посоляваме я с повече сол и я оставяме да престои така около 1 час. Измиваме я отново, смачкваме и слагаме в тенджерата; върху нея слагаме 1/2 чаена чаша измит ориз, 5 6 супени лъжици олио, 3 глави лук, нарязани на филийки, 1 връзка магданоз и 1/2 връзка джоджен, нарязани на ситно, малко сол и 1 чаена лъжица червен пипер. Заливаме с 1 чаена чаша вода, разбъркваме и захлупваме добре с капака. Задушаваме ястието бавно на умерен огън, докато се увари оризът. Ако има нужда, доливаме малко гореща вода. Поднасяме ястието студено, с кисело мляко и пресен чесън.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Доматен сос

Настъргваме на едро ренде 1 глава лук, 1 - 2 моркова, 1 резен целина и ги пържим до омеква не в 1/2 чаена чаша олио. Прибавяме 2 равни су пени лъжици брашно и го запържваме. Слагаме 1/2 кг настъргани червени домати и заливаме с бульон или вода. Прибавяме 1 лъжица захар, сол на вкус, 1 дафинов лист и варим соса 15 - 20 минути.


Прецеждаме го и поднасяме с кюфтета, език, колбас и др.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Картофена супа с масло

В 2 лъжици краве масло запръжваме леко 2 супени лъжици грис, разреждаме постепенно със 7 — 8 чаши вода, посоляваме и оставяме да заври. Прибавяме 5 — 6 средно големи картофа, на рязани на малки кубчета. След като се свари, по ръсваме обилно със ситно нарязан магданоз и застройваме с 1 яйце и половин чаша кисело мля ко или настърган кашкавал.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Патладжан с майонеза.

Опичаме и обелваме 2 средно големи патладжана. Разбиваме ги много добре и го размесваме с 1/2 пакетче майонеза. Подправяме с лимо нов сок или оцет и сол на вкус, разбъркваме добре и изсипваме в чиния. Украсяваме с резенчета твърдо сварени яйца, маслини и ситно нарязан магданоз.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кюфтета от спанак с ориз.

Изчистваме, измиваме 1 кг спанак и го задушаваме, леко подсолен, заедно с 1 глава нарязан лук (или 1 връзка зелен лук). Когато спанакът омекне, изцеждаме го и нарязваме с ножа. Към нарязания спанак прибавяме 1/2 чаша предварително сварен ориз, 2 яйца и 1/2 връзка магданоз. Разбъркваме сместа, оформяме кюфтенца, потапяме ги в брашно и пържим на силен огън. Под насяме ги с кисело мляко.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пролетна супа.

Измиваме и нарязваме на дребно 1 чиния (около 1/4 кг) лапад, спанак, киселец или лобода (по избор). Прибавяме по 1 връзка ситно нарязан пресен лук, магданоз, джоджен и копър, сол на вкус и слагаме вечко това в тенджера с вода да се вари. Добавяме 3—4 лъжици олио. Когато възври, пускаме 2 3 супени лъжици ориз. По-желание преди да я свалим от огъня, може да прибавим 2 3 супени лъжици настъргано на едрото ренде сирене. Застройваме супата с две яйца и 3 — 4 лъжици кисело мляко.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от целина.

Обелваме две средно големи глави целина и ги сваряваме в подсолена вода, като внимаваме да не се разварят. Изцеждаме ги и след като из стинат напълно, ги нарязваме на тънки филийки. Нарязваме на кръгчета 2-3 кисели краста вички. В широка чиния нареждаме целината и краставичките, прибавяме 10 — 15 маслини, ако имаме в момента, заливаме с 2 - 3 лъжици оцет и 4 лъжици олио и поднасяме. Вместо олио и оцет, можем да приготвим с майонеза.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака от тиквички със сирене.

Изчистваме 1 кг тиквички, нарязваме ги на филийки по дължина и пържим без брашно. Натрошаваме 1 чаена чаша сирене или извара, разбъркваме го с 2 яйца и нареждаме един пласт тиквички, по средата слагаме сместа, отгоре тиквички, поръсваме с олио и заливаме с 1 чаена чаша мляко и 2 — 3 яйца, добре разбити, в тая смес прибавяме малко сол и копър. Запичаме мусаката в силна фурна. Поднасяме я гореща.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандвичи с пастет от сирене с орехи

Приготвяме пастет от сирене по следния на чин:
2 кафени чашки натрошено сирене стриваме много добре с вилица и прибавяме 1 кафена чашка краве масло, като разбъркваме до гладка смес. Прибавяме 1 чаена чаша смляни орехи и отново добре разбъркваме. Мажем хлебни филийки и отгоре украсяваме с тънки ивички парена пиперка или камба, с краставички или домати.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Доматена кремсупа

Доматена кремсупа
В 1 — 2 супени лъжици олио задушаваме 2 моркова и 1/2 главичка целина на кубчета, заливаме ги с 2 чаши гореща вода и като заврят, по соляваме, а като омекнат, прибавяме 1 кг черве ни домати, нарязани на едро. Когато се уварят доматите, пресоваме всичко през цедка. Отдел но правим запръжка от 3 — 4 супени лъжици масло и 3 супени лъжици брашно, разреждаме постепенно и с 2 чаени чаши горещо мляко и изсипваме при прецедения бульон. Прибавяме 1 чаена лъжичка захар и слагаме супата само да заври. Застройваме я с две яйца и поръсваме с черен пипер. Може да поднесем супата с твърдо сварени яйца, разрязани по дължина.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от целина с майонеза.

Обелваме 1 по-голяма глава целина, нарязваме я на малки кубчета (с ръб 1 см) и я варим в подсолена вода до омекване. Отцеждаме я и я оставяме да изстине. Към половин пакетче майонеза прибавяме половин чаша счукани орехови ядки, разбъркваме с целината и изсипваме в чиния за салата. Поръсваме салатата с настърга но твърдо сварено яйце.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Суфле от тиквички.

Остъргваме, измиваме и нарязваме на тънки кръгчета 1 кг млади тиквички. Варим ги в подсолена вода, докато поомекнат. Отцеждаме ги след това добре. Правим сос бешамел, прибавяме към него тиквичките, по малко ситно нарязан магданоз и копър, разбъркваме сместа, изсипваме в тавичка, намазана с олио и поръсена с галета или счукан сухар. Отгоре настъргваме кашкавал, ако имаме такъв, и слагаме няколко малки късчета масло. Запичаме 1/2 част в силна фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Омлет с пълнеж.

Приготвя се обикновен омлет; по средата се слага по избор 2-3 супени лъжици гъсто пюре от грах или спанак, уварен грах, попарен с масло, гъби, задушени с масло, моркови с масло ситно нарязана шунка или друг пълнеж, с какъвто разполагаме. Прегъваме омлета на две и го поднасяме с настърган кашкавал или ситно на рязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Студен сос с орехи.

Счукваме добре една чаена чаша орехови ядки с 5 — 6 скилидки чесън и сол на вкус. Накисваме във вода една филия сух хляб (или сухар), изстискваме добре и стриваме с лъжица. Размесваме хляба с орехите, прибавяме по 2 супени лъжици олио и оцет, хладка вода, за да получим умерено гъст сос, разбиваме добре сместа и под насяме с пържена риба, пържени пиперки или патладжан.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Млечна спаначена супа.

Изчистваме, измиваме 1 кг спанак и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме го добре и нарязваме на много ситно. В 2 - 3 лъжици мазнина пържим 2 супени лъжици брашно, при бавяме спаначеното пюре, запържваме го леко и разреждаме наполовина с водата, в която е врял, наполовина с прясно мляко. Варим супата още 5 — 10 минути. Поднасяме я с пържени хлебни кубчета (кротони).
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мешана салата

Мешана салата
Почистваме от семето 5 — 6 пиперки и ги нарязваме на тънки пръстени. Нарязваме на кръгчета 3—4 узрели домати и 1 краставица. Смесваме всичко, посоляваме на вкус, поливаме с 3 — 4 лъжици олио и разбъркваме леко. Обелва ме 2 малки глави лук, нарязваме го напречно на тънки кръгчета, разделяме го на пръстени и ги слагаме като мрежа върху салатата. Отгоре по ръсваме със ситно нарязан магданоз.
реклами
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Тиквички на фурна.

Остъргваме 3 — 4 кг тиквички, измиваме ги и нарязваме на кръгчета. С 1 кафена чаша олио запържваме леко 4 — 5 глави лук, прибавяме 3—4 супени лъжици ориз, 1/2 връзка магданоз, по 1/2 чаена лъжица червен и черен пипер и сол на вкус. Изсипваме сместа в тавичка. Тиквичките посоляваме, потапяме всяко кръгче в брашно и нареждаме керемидообразно върху сместа, като я покрием цялата. Нарязваме на кръгчета 2 — 3 червени домати и ги нареждаме върху тиквичките. Поливаме с 2 — 3 супени лъжици олио, 1 чаена чаша гореща вода и печем ястието в умерено силна фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца със сирене на фурна.

Разбиваме 6 — 7 яйца. Размиваме 3 супени лъжици брашно в 1/2 чаена чаша прясно мляко, прибавяме го към яйцата, прибавяме още 1 1/2 чаена чаша мляко, сол на вкус и 1 супена лъжи ца ситно нарязан магданоз. Разбъркваме и изсипваме в намазана с олио тавичка. Отгоре натрошаваме 200 г сирене и 1 чаена лъжица краве масло. Ако разполагаме с кренвирши, нарязваме на ситно 1—2 кренвирша и поръсваме. Печем ястието 15 — 20 минути в силна фурна и го поднасяме горещо.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос с мармалад.

Правим светла запръжка от 1 супена лъжица брашно и една супена лъжица олио. Разреждаме с 1/2 чаена чаша прясно мляко и толкова вода, че да получим възрядък сос. Прибявяме 1 чаена лъжица канела; 2 — 3 карамфил чета, 1—2 праха ванилия, 2 супени лъжици мармалад, разреден с малко топла вода, 1 — 2 супени лъжици орехови ядки, нарязани на ситно, добавяме захар на вкус. Оставяме соса да заври. Подходящ е за заливки на различни десерти — пудинги, запечени макарони или юфка, тънко нарязани филийки от поизпръхнал козунак, кекс, пандишпан и др.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Копривена чорба с орехи.

Изчистваме, измиваме и сваряваме 1/4 кг коприва в 6 — 7 чаши подсолена вола. Като омекне, я изцеждаме и я нарязваме на ситно. Отделно запържваме 1 глава лук, 1 стрък праз, ситно нарязани в 3 — 4 лъжици олио, прибавяме копривеното пюре и 2 пълни супени лъжици брашно, запържваме ги и разреждаме с бульона от копривата. Варим още 10 —15 минути. Под насяме със смлени орехи (на 1 порция по 1 лъжица).
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от цветно зеле.

Изчистваме една средно голяма глава цветно зеле, измиваме го и уваряваме в подсолена вода. Изцеждаме го, оставяме го да изстине напълно и го накъсваме на цветчета. Нареждаме като канапе цветно зеле в чиния за салата. Разбиваме две супени лъжици оцет с две лъжици олио и го заливаме. Поръсваме салатата със ситно нарязан магданоз или смлян черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Коприва с орехи.

Почистваме, измиваме и слагаме да ври в подсолена вода 1/2 кг коприва. Когато водата поизври и копривата омекне, изваждаме я и я стриваме с дървена лъжица. Отделно в 4 5 супени лъжици олио пържим 2 супени лъжици брашно, прибавяме 1 чаена лъжица червен пипер и копривата и наливаме толкова вода, че да получим умерено гъсто пюре, което варим на тих огън още десетина минути. Малко преди да свалим ястието от огъня, прибавяме 1 връзка ситно на рязан магданоз. Насипваме копривата в чинии и поръсваме със счукани орехи!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пролетен омлет.

Разбиваме 2 или 3 яйца, прибавяме по 1 супена лъжица ситно нарязани магданоз, копър и пресен чесън, разбъркваме и пържим омлета от двете страни. По същия начин се приготвя омлет, като към яйцата прибавим ситно нарязани, изпържени и леко охладени 2 — 3 стръка пресен лук. Лукът може да не е пържен. Поръсва се с черен пипер и магданоз. Поднася се прегънат на две.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кисел сос с вино.

Правим светла запръжка от 2 супени лъжици масло и 2 равни супени лъжици брашно. Разреждаме я с 1 1/2 чаена чаша бульон от пиле и 1 чаена чаша бяло вино. Прибавяме киселина и сол на вкус и оставяме соса да ври около 10 минути. Сваляме от огъня, подправяме с 3 жълтъка и под насяме с варено или печено пиле.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спаначена чорба.

Нарязваме на ситно 2 3 глави лук и го пържим в 2 3 лъжици олио. Прибавяме 2 лъжици брашно, 1 лъжичка червен пипер, сол и джоджен. След това прибавяме 3/4 кг добре измит, почистен и нарязан спанак, задушаваме и заливаме с гореща вода. Счукваме 1 глава чесън и пускаме в супата, или консумираме готовата супа с кисе ло мляко и стръкчета пресен чесън.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сливенска салата.

Опичаме 2-3 патладжана и ги обелваме внимателно да не се разкъсат. Слагаме ги в чиния и ги нарязваме на ивици по дължина. Посоляваме на вкус, поръсваме с червен пипер и ситно нарязан магданоз. Поливаме с оцет и олио, а на около украсяваме с полукръгчета червени до мати.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Френски сос

Разбиваме добре 6 жълтъка с 6 супени лъжици захар. Прибавяме 1/2 чаена чаша бяло вино, 1 супена лъжица ром и 1/2 чаена чаша студена вода, в която предварително сме киснали лимонена кора. Слагаме на огъня и бъркаме с дървена лъжица, докато сосът се сгорещи, без да възври. След десетина минути сосът побелява и се сгъстява.

Поднася ме го студен.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Чорба от лапад със сирене.

Задушаваме 1 връзка лук и 1/2 кг лапад с 1/2 чаена чаша вода и сол на вкус на слаб огън. Като поомекнат, наливаме необходимото количество вода и като заври, прибавяме 3/4 чаша на стъргано сирене (или извара). Отделно запържваме 2 равни супени лъжици брашно в 2 — 3 лъжици олио, оцветяваме с 1 лъжичка червен пипер, разреждаме запръжката и изливаме в супата. Варим още 5 — 10 минути. Вместо сирене в супата за гъстота можем да прибавим 1 кафена чашка ориз. Застройваме я с едно яйце и 2 — 3 лъжици кисело мляко (или оцет) или поднасяме с пържени хлебни кубчета.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Карбинска салата.

Изпържваме 3—4 нарязани на кръгчета и посолени патладжана до зачервяване. Изпичаме и обелваме 8 10 пиперки, изчистваме ги от семето и ги нарязваме на ленти. Нарязваме на ленти и патладжана, смесваме ги, прибавяме олио и оцет на вкус, една глава счукан със сол чесън, магданоз 1 връзка и разбъркваме леко.


Тази салата е много вкусна и може да послужи за здрава закуска или с прибавка на малко сирене — за лека вечеря.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спанак с кисело мляко.

Изчистваме и измиваме 1 кг спанак, полууваряваме го, изцеждаме и накълцваме на ситно. В 3 4 лъжици мазнина запържваме 1 глава ситно нарязан лук и 5 — 6 скилидки чесън, приба вяме спанака и го пържим, докато омекне добре. Изсипваме след това половината спанак в голяма чиния, заливаме го с 1 чаена чаша добре разбито и посолено кисело мляко, отгоре разстиламе останалия спанак, който покриваме с още 1 чаена чаша кисело мляко. Заливаме ястието с 2 — 3 лъжици олио, запържено с 1 чаена лъжица червен пипер.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца с картофи.

Сваряваме 1 кг картофи, обелваме ги и пресоваме или смачкваме добре с вилица. Прибавяме им след това 1 1/2 кафена чаша мляко, 1 2 лъжици краве масло, сол на вкус, малко черен пипер, ситно нарязан магданоз, 2 супени лъжици натрошено сирене или настърган кашкавал и разбъркваме сместа. Намазваме тавичка с олио, разстиламе в нея сместа, като на няколко места (според това, колко порции ще са ни необходими) правим с лъжицата вдлъбнатини. Във всяка вдлъбнатина счупваме по 1 яйце. Отгоре поръсваме с малко натрошено сирене или настърган, кашкавал, слагаме тук-там парченца масло и леко запичаме в умерена фурна. Поднасяме ястието топло със салата.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос марината.

Пържим до омекване в 1/2 чаена чаша олио настъргани на ренде 1 морков, 1 резен целина, 1 глава лук и нарязана на ситно 1 глава чесън. Прибавяме 3 супени лъжици брашно и запържваме. Добавяме 2 супени лъжици оцет, заливаме с бульон или с вода, и пускаме 1 дафинов лист, черен пипер, чубрица и сол на вкус. Варим 10—15 минути, прецеждаме и поднасяме соса с варена риба.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пролетна супа с маслини.

В 3 — 4 лъжици масло или олио задушаваме добре почистени, измити, нарязани на ситно 1 връзка пресен лук и по 1/4 кг спанак и киселец (може само спанак, ако не разполагате с киселец). Наливаме 7 8 чаши вода и след като заври, прибавяме 15-20 маслини и една кафена чашка ориз. Когато оризът омекне, добавяме 1 чаена лъжичка смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с 1 яйце и 2 —3 лъжици кисело мляко. Поднасяме я със стръкчета пресен чесън.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Празнична салата.

В подсолена вода сваряваме половин кг грах. Отделно сваряваме 3-4 картофа, обелваме ги и след като изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме ги с граха, посоляваме, при бавяме по половин връзка ситно нарязани копър и магданоз и заливаме с две лъжици оцет и две лъжици олио. С тази смес пълним 8—10 червени, издълбани домати и ги запушваме с кръгче та от твърдо сварени яйца, поръсени с червен и черен пипер. Нарязваме 2 връзки магданоз, наръсваме го на равномерен пласт в голяма чиния и върху него нареждаме доматите.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спанак със сос бешамел.

Сваряваме в подсолена вода 1 кг спанак, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Отделно правим сос бешамел от 3 супени лъжици мазнина и 3 супени лъжици брашно. Запръжката оставаме светла и разреждаме с 1 чаена чаша мляко и 1 чаена чаша вода. Сосът ври десетина минути. Посоляваме на вкус и подправяме с червен пипер. В тавичка слагаме 1/3 от соса, отгоре разтиламе спаначеното пюре. Върху пюрето нареж даме кръгчета от твърдо сварени яйца. Изсипва ме останалия бешамел сос. Отгоре поръсваме с галета и мазнина. Запичаме около 1/2 час в умерена фурна.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца на очи със зелен фасул.

Изчистваме, измиваме и сваряваме в подсолена вода 1 кг зелен фасул. Прецеждаме го и оставяме да изстине, след което върху дъската с нож го насичаме на дребно. Слагаме го да се по-изпържи в 2 - 3 лъжици масло. Прибавяме му 1 връзка ситно нарязан магданоз, разбъркваме и разстиламе на равномерен пласт в тавичка, след което правим вдлъбнатини, в които чупим толкова яйца, колкото порции желаем да приготвим. Яйцата чупим от ниско, за да останат цели, посоляваме ги, поръсваме с червен пипер и по ливаме с по-малко олио. Печем на умерена фурна. Поднасяме с кисело мляко и чесън.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос с кисели краставички.

Стопяваме 1 лъжица масло, прибавяме 1 лъжица нарязан магданоз, 2-3 скилидки накълцан на ситно чесън и 1 лъжица брашно, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме нарязани на ситно 2 - 3 кисели краставички, сол, малко черен пипер и бульон. Оставяме соса да поври десети на минути, като бъркаме.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от магданоз.

В 3 — 4 лъжици олио задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Когато лукът омекне, прибавя ме 1 супена лъжица брашно, запържваме го леко и прибавяме 3 — 4 връзки едро нарязан магданоз. Разбъркваме, посоляваме и наливаме 7 — 8 чаши вода. След като заври, пускаме половин чаша натрошено фиде и доуваряваме.

Поднасяме супата с черен пипер и по половин твърдо сварено яйце във всяка порция. Супата можем да застроим с 1 яйце и половин чаша кисело мляко.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Свищовска салата.

Опечени и обелени пиперки, изчистени от семенната част, нареждаме с чиния, посоляваме и поливаме с олио. Прибавяме разбито кисело мляко със счукан чесън, сол на вкус и ситно нарязан магданоз. Тази салата може да замести лека вечеря.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пресен лук с яйца на очи

Изчистваме, измиваме и нарязваме на ситно 4 връзки пресен лук (на порция - по 1 връзка) и го слагаме да се задушава в 3 супени лъжици олио заедно с 1/2 - 1 връзка ситно нарязан магданоз, наливаме 1 кафена чаша вода, посоляваме на вкус и оставяме да се задушава на умерен огън. Когато лукът омекне и почне да се пържи, счупваме от ниско по 2 яйца на порция, които посоляваме леко, поливаме ги с 1 супена лъжица мазнина, наливаме още една кафена чашка вода, захлупваме с капак плътно и поставяме ястието да ври, докато белтъкът на яйцата побелее и се втвърди.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандвичи със зеленчуково пюре.

Сваряваме в подсолена вода 2 средно големи моркова и 1 глава целина и ги нарязваме на малки кубчета: По същия начин нарязваме 1 — 2 ки­сели краставички, настъргваме на ситно ренде 1 глава лук. Отделно сваряваме 2 — 3 средно големи картофа, обелваме ги и стриваме с вилица на гладко пюре, докато са още топли. Смесваме нарязания зеленчук с картофеното пюре. Посоляваме на вкус, поръсваме с 1/2 връзка ситно на­рязан магданоз, прибавяме 2 — 3 лъжици кисело мляко, разбъркваме добре и с получената смес мажем хлебни филийки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос майноза с кисели краставички.

Ако не разполагаме с толкова майонеза, правим такава от два жълтъка, към които прибавя ме постепенно 2 кафени чаши олио при непрекъснато биене. Настъргваме 1/2 глава лук, прибавя ме 2 супени лъжици оцет, 1 чаена лъжица горчица, 1 - 2 ситно нарязани краставички, 1 лъжица нарязани на ситно маслини, магданоз, черен пипер и сол на вкус. Прибавяме сместа към майонезата, разбъркваме добре и поднасяме сте сту­дено месо, пиле, риба и други.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от бакла

Почистваме и измиваме половин килограм бакла. Осоляваме я с повече сол, стриваме я между дланите си и я измиване от солта. Запържваме 1 глава лук с 3 — 4 лъжици олио, прибавяме баклата, 1/2 връзка ситно нарязан джоджен и 5 — 6 стръка зелен чесън. Пържим няколко минути, прибавяме 1/2 лъжичка червен пипер и разреждаме с вряща вода. Посоляваме на вкус и варим, докато омекне баклата. Поднасяме я поръсена с магданоз и копър. Супата може да се застрои с 2 яйца и 2 — 3 лъжици кисело мляко или оцет.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Панагюрска салата.

Настъргваме на средно ренде 2 — 3 червени домати, 1—2 моркова и 4 — 5 скилидки чесън. Нарязваме на ситно 1/2 прясна зелка, 3 — 4 зелени чушки, 1/2 връзка магданоз и 2 листа целина. Размесваме добре всичко, посоляваме на вкус, прибавяме 3 — 4 лъжици олио и разбъркваме готовата салата. Освен като предястие, салатата може да се използува и като универсална гарнитура.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака от спанак и картофи

Сваряваме 1 кг картофи, обелваме ги и пасираме. Сваряваме 1 кг спанак в посолена вода, прецеждаме и нарязваме на дъска, прибавяме към него 100 — 150 г натрошено сирене и разбъркваме. В тавичка намазана с олио, разстила ме половината картофи, върху тях на равномерен пласт разстиламе спаначената смес и отгоре — останалите картофи. Поръсваме с 3 — 4 лъжици мазнина и заливаме с 1 1/2 чаени чаши кисело мляко и 2 — 3 яйца, предварително добре разбити и посолени. Запичаме в силна фурна до розово.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца на очи със стар лук на фурна.

В малко подсолена вода задушаваме 6 — 7 глави нарязан на филийки лук. Когато водата се изпари и лукът омекне, прибавяме 3 лъжици мазнина, поръсваме с червен пипер и изсипваме в малка тавичка. Отгоре внимателно начупваме 4 — 6 яйца, посоляваме със сол и червен пипер и запичаме във фурната.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Вкусни сандвичи.

Стриваме добре с вилица бучка сирене и при бавяме с разбъркване до гладка смес масло, в съотношение 2:1. Избираме няколко по-тесни чер­вени пиперки от парена туршия, които пълним плътно със сместа. Оставяме ги в хладилника, за да втвърди маслото, след което режем с остър кухненски нож пиперката на тънки кръгчета. Нареждаме ги върху намазани леко с масло филийки хляб. Мо жем да използуваме и пиперки в сурово състоя­ние.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос сюпрем

Запържваме 3 равни супени лъжици брашно в 1/2 чаена чаша олио. Разреждаме на умерено гъст сок с пилешки бульон. Варим 5 — 6 минути, след което прибавяме 3 добре разбити жълтъка и разбъркваме добре. Прибавяме 1 чаена чаша мляко, подправяме с лимонов сок (или оцет) и поднасяме с печено (или панирано) пиле.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от грах.

В 3 — 4 чаени чаши леко подсолена вода варим един буркан зелен грах. Когато грахът омекне, прибавяме 1 лъжица брашно, размито в студена вода, 1 чаена чаша прясно мляко и една лъжица масло. Оставяме супата да ври още 5 — 10 минути. Застройваме я с 1 яйце и я поръсваме със ситно нарязан магданоз или копър. Вместо със застройка, можем да поднесем супата с пържени хлебни кубчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от пресни картофи.

Почистваме половин килограм по-дребни пресни картофи и ги сваряваме в подсолена вода. След като се сварят, изцеждаме водата и ги оставяме да изстинат напълно. Нарязваме ги на тънки колелца и прибавяме ситно нарязани връзки магданоз и 1 лютива чушка. Заливаме с 1 ка­фена чаша гореща вода или прясно мляко, 2 — 3 лъжици олио, сок от два лимона или 3 — 4 лъжици оцет. Забъркваме добре и изсипваме сала­тата в чиния, заглаждаме я и поръсваме със смлян черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандвичи с мозайка от твърдо сварени яйца.

Сваряваме твърдо 3 яйца, обелваме ги и накълцваме на ситно, след като изстинат напълно. Към 1/2 пакетче майонеза прибавяме яйцата, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, разбива ме добре сместа и мажем хлебни филийки. Ако не разполагаме с готова майонеза, можем да я приготвим чрез разбиване на 1 жълтък с 3 4 супени лъжици олио, сол и лимонов сок.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Нормандски сос

Правим запръжка от 2 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици олио, разреждаме го с чаени чаши рибен бульон, посоляваме и прибавяме черен пипер. Варим соса 5-6 минути, след което го прецеждаме и подправяме с 2 жълтъка и лимонов сок. Поднася се с варена риба.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от тиквички

В 3 — 4 чаши подсолена вода слагаме да се варят 4 — 5 остъргани, измити и нарязани на кубчета тиквички. След като поврят. 10 — 15 минути прибавяме 2 чаени чаши мляко. При липса на мляко, заместваме го с вода. Когато супата заври отново, прибавяме постепенно 1 кафена чаша грис, като бъркаме непрекъснато. Ако не разполагаме с грис, размиваме в студена вода 2 пълни супени лъжици брашно и прибавяме в супата. Доуваряваме я и я поднасяме със ситно нарязан магданоз и пържени кубчета хляб. Ако пригот вим супата с грис, слагаме 1 чаена лъжичка краве масло.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от коприва.

Нарязваме на ситно връхчетата на млада коприва и 3 4 стръка пресен лук. Поставяме ги в пластмасова купа и стриваме с дървено чукче. Прибавяме връзка ситно нарязан магданоз, сол, олио и оцет на вкус. Разбъркваме и изсип ваме салатата в чиния. Украсяваме я с нарязани твърдо сварени яйца.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Картофена супа - първи вариант

Обелваме и нарязваме на кубчета 5-6 сред но големи картофи и ги пускаме във вряща подсолена вода заедно с 2 глави ситно нарязан лук. След 10 — 15 минути прибавяме 5 — 6 обелени и настъргани на едрото ренде домати и една ше па натрошено фиде. Отделно запържваме 1 супе на лъжица брашно в 2 — 3 лъжици олио, разреждаме и изсипваме в супата, когато фидето е омекнало. Прибавяме 3 — 4 листа ситно нарязана целина и доуваряваме. Застройваме супата с 2 яйца и 2 — 3 лъжици кисело мляко и поднасяме със ситно нарязан магданоз. Супата е много вкусна и без застройка.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата от домати по полски

Добре измитите домати нарязваме на колелца и ги нареждаме в широка чиния. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязан лук и черен пипер. Заливаме с 1 чаена чаша добре разбито кисело мляко и украсяваме със стръкчета магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Маруля с кисело мляко

Почистваме една маруля и я нарязваме на много тънки ивички. Нарязваме на ситно 2 — 3 стръка зелен чесън, прибавяме го към марулята, посоляваме на вкус и заливаме с 1 — 2 лъжици олио. Разбъркваме добре салатата, прибавяме 1 чаена чаша разбито кисело мляко и отново леко разбъркваме. Украсяваме с репички, нарязани на тънки кръгчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Праз с майонеза

Нарязваме 3—4 тънки стръка праз на парчета с дължина около 15 см. Сваряваме ги в под солена вода, изцеждаме ги и нареждаме в продълговата чиния. В тенджера слагаме 1/4 пакетче краве масло или две лъжици олио, разбиваме добре и постепенно прибавяме 2 жълтъка, като бием непрекъснато. Слагаме 1 супена лъжица брашно и 1 чаена чаша кисело мляко, разредено сЗ — 4 супени лъжици вода. Поставяме така при готвената смес на котлона и бием докато се сгъсти. Прибавяме сол и ломонов сок на вкус и за ливаме наредения в чинията праз. Гарнираме с твърдо сварени яйца и ивички от мариновани камби или пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака от спанак с макарони.

Изчистваме, измиваме и нарязваме 1 кг спанак. Задушаваме го в 3 супени лъжици олио, до като омекне. В 1 чаена чаша прясно мляко размиваме 1 супена лъжица брашно, изсипваме го в спанака, разбъркваме и посоляваме. Отделно сваряваме в подсолена вода 1 пакетче макарони (1/2 кг), попарваме макароните с олио и изсипваме половината от тях в намазана тавичка; върху тях разстиламе на равномерен пласт спанака и отгоре — останалите макарони. Разбиваме 3 яйца, прибавяме 1 чаена чаша мляко, посолява ме, заливаме макароните и запичаме в силна фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандвичи с пастет от твърдо сварени яйца.

Сваряваме твърдо 3 — 4 яйца, след като изстинат напълно, ги обелваме, отделяме жълтъка и го стриваме гладко с вилица. Белтъците наряз ваме много ситно, размесваме ги с жълтъците, прибавяме 1—2 супени лъжици олио, сол, че рен пипер на вкус, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз. Разбиваме сместа и мажем хлебните филийки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Холандски сос

Приготвяме със бешамел; разбиваме 2 жъл тъка и ги прибавяме при постоянно бъркане към соса, без да оставим последния за заври. Разбиваме на каймак 1 чаена лъжица краве масло и го прибавяме към соса със сок от 1/4 лимон или малко лимонтозу. Посоляваме на вкус. Този сос е подходящ за варена и пържена риба.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Картофена супа с кашкавал

Настъргваме на едро ренде няколко средно големи картофа и пускаме във вряща подсолена вода. Прибавяме една пълна супена лъжица масло и оставяме да се увари. След като изстине, застройваме с две яйца. Подправяме с настърган кашкавал и смлян черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Вкусна салата от спаначени коренчета.

Ако сте приготвили ястие от спанак, не бързайте да изхвърляте корените му. От тях лесно може да се приготви вкусна и оригинална салата.
Сваряваме в подсолена вода добре почистените и измити коренчета. Изцеждаме ги и поста вяме в чиния. Приготвяме смес от половин чае на чаша счукани орехи, 3 — 4 счукани скилидки чесън и половин чаена чаша гореща вода. Под правяме с лимонов сок (оцет) и сол на вкус, при бавяме 2 — 3 лъжици олио, разбъркваме добре и заливаме спаначените коренчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яйца по украински

Нарязваме квадратни филийки от хляб със страна 7 — 8 см и дебелина 1 см. Нареждаме ги в намазана с олио тава. Настръгваме кашкавал върху всяка филийка с дебелина на пласта
около 1 см. В средата правим кладенче, в което счупваме внимателно по едно яйце. Посоляваме, по ръсваме с черен и червен пипер и заливаме с по една лъжица разтопено краве масло. Печем предястието в умерена фурна до втвърдяване на яйцата. Поднасяме филийките украсени с майонеза и ивички от мариновани камби.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сангрия


Към килограм лед прибави 1 л джин, 3 л тоник, 0,5 л лимонов сок, гарнирай с тънко нарязани лимони, грейпфрут, портокал, зелен лимон и мандарина. Изключително подходящ вкус за горещите следобеди на август.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Лютива шопска салата

Опичаме зелен пипер, обелваме го, изчиства ме семенната част и нарязваме по дължина. На реждаме го в чиния, като между него поставяме печени лютиви чушлета. Посоляваме и полива ме обилно с олио. Настъргваме на едрото ренде домати, прибавяме няколко скилидки счукан чесън и заливаме пипера с доматения сос. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Домати с майонеза и грах.

Приготвят се по два домата на лице. Изрязваме капаче на средно големи червени домати, издълбаваме вътрешността, посоляваме и захлупваме да се отцедят. Сваряваме 1 кг грах в под солена вода, прецеждаме и задушаваме леко в 2 лъжици масло. Отцедените домати пълним до половина с грах, а до горе с майонеза. Отвора запушваме с тънко кръгче от твърдо сварено яйце и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Останалия грах, поръсен със ситно нарязан копър, разстиламе с голяма кръгпа чиния и върху него нареждаме приговените домати.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS