Пълнени картофи.

Избираме едри и добре заоблени картофи, обелваме ги, издълбаваме и варим в подсолена вода, докато омекнат. Изваждаме ги и пълним със смес от сирене, яйца, малко запържен лук и магданоз; заливаме с врящо олио и печем в умерена фурна. Можем да ги поднесем със светъл сос, приготвен по следния начин; в 2 — 3 супени лъжици масло пържим 2 супени лъжици брашно, разреждаме го с вряла вода, прибавяме 2 супени лъжици настърган кашкавал и варим десетина минути. Като ги свалим от огъня, подправяме с 2 жълтъка и лимонов сок или оцет.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кнедли

Сваряваме 1 кг картофи, обелваме ги и още топли ги пресоваме; прибавяме 1/4 кг брашно, 2 яйца и сол на вкус и омесваме тесто. Поръсваме масата с брашно и овалваме дълги пръчици от тестото, които нарязваме на пръчици, дълги 2 — 3 см. Пускаме ги във вряща подсолена вода и захлупваме с капака. Варим ги, докато изплуват над водата, което показва, че са готови. Изваждаме ги с решетеста лъжица и нареждаме в голяма чиния 1 ред кнедли, натрошаваме върху тях сирене; отгоре втори ред кнедли. Запържваме 3—4 лъжици масло и поръсваме кнедлите. Можем да ги поднесем без сирене. Тогава в маслото слагаме 2 — 3 супени лъжици счукан сухар, позапържваме го и поливаме кнедлите.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кюфтета от тиквички с мая

Остъргваме и измиваме 1 кг тиквички. Настъргваме ги на ренде и посоляваме. След като постоят 1/2 час, изстискваме ги добре, слагаме ги в дълбок съд, прибавяме малко мая (15 — 20 г), 2 — 3 яйца, малко смлян черен пипер, по 1 връзка магданоз и копър, нарязани много ситно и токова брашно, че да получим гъста каша. Посоляваме, разбъркваме сместа и оформяме кюфтенца, които пускаме в силно сгорещена мазнина. Зачервяваме добре от двете страни и ги поднасяме топли с кисело мляко или сметана.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Гръцки сарми.

Обелваме и сваряваме 4 — 5 глави лук в подсолена вода, докато омекнат, отцеждаме ги, оставяме да изстинат и нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно по 1 връзка магданоз, джоджен и копър, смесваме ги с лука и задушаваме на тих огън с 1 чаена чаша олио, 1 1/2 чаена чаша ориз, 2 — 3 кафени чаши вода и сол на вкус, докато водата се изпари. Като се позапържи, сваляме от огъня, прибавяме 1 чаена лъжица черен пипер и сока на 1 — 2 лимона (или лимонтузу). Разбъркваме добре сместа и завиваме малки сармички в лозови листа, които нареждаме плътно в плитка широка тенджера. Наливаме вода, колкото да се покрият и варим на тих огън. След като из стинат, нареждаме сармичките в голяма чиния. Украсяваме блюдото с резенчета от твърдо сва рени яйца и маслини.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Овчарски гювеч.

Нарязваме на филийки 3 — 4 глави лук и го пържим с 1/2 чаена чаша масло, докато омекне лукът. Нарязваме 1/2 кг пиперки, които също запържваме, прибавяме 2-3 домата, запържва-ме и тях, посоляваме и изсипваме в тавичка; по ръсваме с 1 чаена чаша натрошено сирене и заливаме с 1/2 кг кисело мляко, разбито с 2 равни супени лъжици брашно, 4-5 яйца и 1/2 връзка магданоз. Печем гювеча до зачервяване.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Попска яхния от заек

Изкиснатия заек нарязваме на порции и изпържваме в масло и сланина. Изваждаме месото и в мазнината изпържваме 5—6 глави лук, нарязан на филийки, прибавяме 1 супена лъжица брашно, запържваме го и и разреждаме с 1 чаена чаша бяло вино и чаена чаша вода. Когато сосът възври, посоляваме, прибавяме месото, 1 чаена лъжичка захар, 1 парче канела, 2 дафи-нови листа, 20 — 25 малки лукчета и 5 — 6 глави чесън. Доуваряваме на тих огън до получаване на умерено гъст сос.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Месник

Нарязваме на филийки 1 1/2 кг лук, посоляваме със сол, черен и червен пипер и леко стриваме. Нарязваме на хапки 1 кг свинско месо и го посоляваме. Замесваме тесто с 2 чаши брашно, разделяме на 3 — 4 топки и ги точим на дебели кори. Подреждаме ги една върху друга и отново леко точим. Слагаме кората намазана с олио в тава така, че краищата да висят извън тавата. Поръсваме с мазнина, изсипваме половината лук, нареждаме месото, изсипваме останалия лук и поливаме с 5 — 6 супени лъжици мазнина. Покриваме сместа с кората, мажем обилно с мазнина и печем в умерена фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Клопаница

Нарязваме на хапки и изпържваме 3/4 кг свинско месо. Посоляваме го и го изваждаме от мазнината. Нарязваме 5 — 6 глави лук, счукваме го със сол, прибавяме по 1 чаена лъжица червен и черен пипер, слагаме го в супник, или малка тенджера, прибавяме месото, похлупваме го с капак и го разклащаме силно. Клопаницата е чудесно мезе за вино.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Котлети с пикантен сос

Нарязваме котлети, начукваме ги. поръсваме със сол и пържим в сгорещено олио. Когато се зачервят котлетите от двете страни, заливаме ги с 1 чаена чаша червено вино и оставяме да се задушат на тих огън. Изваждаме ги и ги нареждаме в голяма чиния. Размиваме 1 супена лъжица брашно в студена вода и прибавяме към соса, нарязваме на дребно една - две кисели краставички и тях прибавяме към соса. Щом възври, сваляме го от огъня и заливаме котлетите.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Свинско попска яхния

Нарязваме на хапки 1 кг свинско месо и го слагаме в тенджера. Изчистваме 1 1/4 кг арпаджик, слагаме го върху месото, посоляваме със сол и червен пипер, прибавяме 5 — 6 лъжици мазнина, 1 - 2 натрошени дафинови листа, 4-5 глави изчистен на скилидки чесън, наливаме 2 чаени чаши вода и слагаме ястието да се вари на умерен огън. Когато месото полуомекне, прибавяме 1 чаена чаша вино или 1 супена лъжица доматено пюре и доуваряваме на тих огън, докато стане на масло.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Свинско с праз

Нарязваме на хапки 1 кг свинско месо, осоляваме и запържваме леко, прибавяме 2 глави лук нарязан на филии, поръсваме с червен пипер, наливаме малко гореща вода и варим до омекване. Нарязваме на ситно 10 — 12 средно големи и изсипваме върху месото. Прибавяме 1 супена лъжица размито доматено пюре и оставяме ястието да ври на тих огън, без да го разбъркваме, а само разклащаме тенджерата. Поднася се с туршия.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пълнена кисела зелка

Вземаме неголяма стегната кисела зелка и внимателно издълбаваме средата. Нарязваме на хапки 300 г свинско месо и го запържваме с 2 глави нарязан лук в 2 - 3 лъжици мас (олио). Подправяме със сол, черен и червен пипер и пълним зелката, след което внимателно я обвързваме с конци. Слагаме в тенджера 4 — 5 супени лъжици мас, сгорещяваме я, поставяме зелката, наливаме 1 чаша гореща вода, захлупваме и оставяме да се задушава, като често я заливаме с водата, в която ври. Към края прибавяме 1 супена лъжица доматен сос и 1 чаена лъжица кимион. Когато зелката уври, изваждаме я внимателно в чиния, освобождаваме я от конците и заливаме със соса, в който е вряла. Нарязва се като диня.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиле с гъби

Измиваме 1 пиле, поръсваме със сол и червен пипер и пържим в мазнина докато се зачерви от всички страни. Започваме да наливаме по-малко вода и го задушаваме, докато поомекне месото. Прибавяме предварително задушени гъби, доматено пюре и 1 винена чаша бяло вино. Оставяме ястието да доувари на тих огън.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиле розито

Добре изчистеното и измито пиле сваряваме в подсолена вода и нарязваме на порции. В 1/2 чаена чаша олио пържим 1 1/2 чаена чаша ориз, докато стане прозрачен, заливаме го с 5 чаени чаши горещ бульон от пилето, изсипваме в тавичка и нареждаме месото. Поръсваме с черен пипер и печем във фурна. Поднасяме ястието с настърган кашкавал и доматен сос.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Шницели от тиквички

Вземаме по възможност равни тиквички, нарязваме резени по дължина, които потапяме в брашно и пържим леко от двете страни. Отделно правим смес от натрошено сирене или извара и 1 — 2 яйца, които слагаме на равномерен пласт между два резена тиквички. Притискаме добре тиквичките, потапяме ги в разбити яйца, после в галета и отново в яйца и панираме шницелите в силно сгорещено олио. Поднасяме ги със зелена салата. Вместо сирене, като плънка можем да сложим тънък резен кашкавал.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Какво трябва да знаем за месото

ПРЕДИ да се готви, трябва да се отстрани сланината от месо то.
ПОТОПЕТЕ пилето във вряща вода, преди да го сложите да се пече. По този начин се отстранява част от мазнината и пиле то остава сочно.
ЗАПЪЛНЕНЕ на зеленчучи (чушки, домати, тиквички) е по-добре да се използват постни меса (пилешко, заешко, агнеш ко).
ЗА ДА НЕ СЕ СВИЯТ пържолите при печене, може да се за пържат за 1-2 мин. от двете страни и след това да се пекат.
СКАРАТА на жарава е много добра за ползване при всяка въз можност.
ДОБРЕ Е месото да се овкуси поне 2 часа преди топлинната об работка.
ЗАЕКЪТ, ако е цял, е добре да се шпикова (правят се с остър нож малки разрези, в които се слагат пушен бекон, шунка, морков, скилидка чесън, парче лук).
КОГАТО готвите дивеч (заек, сърна, дива свиня) задължително е месото да е минало ветеринарна проверка. Става вкусно, ако една нощ се кисне във вода, в която има 1 чаена чаша оцет, няколко глави нарязан червен лук, 1 нарязана чушка, скилидки чесън, зърна черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яхния от заек

Нарязваме на порции половин заек и го оставяме да се кисне 12 часа в смес от вино и оцет по равни части, сол, черен пипер, 1 глава лук, 1 дафинов лист. Правим тъмна запръжка от 2 — 3 супени лъжици брашно в 4 — 5 супени лъжици олио и 100 г нарязана сланина. Поставяме парчетата месо, заливаме с 1/2 чаена чаша вино и около 4 чаени чаши вода, прибавяме сол, червен пипер, ситно нарязан магданоз и оставяме да ври 1 — 11/2 часа. Яхнията е готова когато сосът изври на половина и месото е омекнало.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Прясна бакла плакия.

Измиваме и нарязваме на ситно 2 връзки пресен лук, слагаме го в тенджерата, прибавяме 1/2 чаена чаша олио, и 1/2 чаена чаша вода, посоляваме, захлупваме и задушаваме. Когато водата изври, оцветяваме с 1 пълна чаена лъжица червен пипер, прибавяме 1 кг бакла, предварително изчистена и измита, захлупваме капака и оставяме ястието на умерен огън, като от време на време разбъркваме леко. Баклата се задушава и омеква; прибавяме 3 — 4 скилидки ситно нарязан чесън, 1 връзка копър и 1/2 връзка магданоз, също нарязани на ситно, 1 пълна чаена лъжица брашно, размито в студена вода, и 1 чаена чаша гореща вода. Варим ястието още 10 — 15 минути. Поднасяме го с кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пържени тиквички със сос от орехи.

Остъргваме с нож, измиваме и нарязваме на колелца 1 кг тиквички. Посоляваме ги, овалваме в брашно и пържим в сгорещено олио, докато получат златист цвят. Нареждаме ги в голяма чиния керемидообразно. В средата изсипваме гъст сос, приготвен по следния начин: В дървена или пластмасовакупа счукваме много на ситно 1 чаена чаша орехови ядки, прибавяме 1 филия сухар или сух хляб, предварително накиснат във вода и изстискан, и продължаваме да разбъркваме. Отделно счукваме 3—4 скилидки чесън с малко сол, прибавяме към горната смес и добре разбъркваме. Прибавяме малко гореща вода и по 2 супени лъжици оцет и олио. Полученият сос изсипваме в средата на тиквичките. Отгоре заливаме с останалото от тиквичките олио, което сме прецедили и оцветили с малко червен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Зелен фасул плакия.

Изчистваме, измиваме и нарязваме 1 кг зелен фасул и го задушаваме в собствената му вода.Kато поомекне фасулът, посоляваме го, прибавяме 2 глави ситно нарязан лук, 2 — 3 пиперки, също нарязани, 5 — 6 супени лъжици олио, нарязваме 5—6 червени домата на колелца, нареждаме ги върху фасула и уваряваме ястието на тих огън. Поднасяме го студено.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сиренена чорба

Запържваме до омекване 2 глави ситно нарязан лук в 2 супени лъжици олио, прибавяме 1 лъжичка червен пипер и 4 - 5 чаени чаши гореща вода. След като възври, пускаме 2 супени лъжици ориз и чубрица. Натрошаваме 1 чаена чаша сирене, овалваме го в брашно и когато оризът е напълно омекнал, го пускаме в супата. Оставяме да заври и сваляме от огъня. Застройваме с 1 яйце и 2 супени лъжици мляко или оцет.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос с кисело мляко

Запържваме 1 пълна супена лъжица брашно в 2 супени лъжици масло, прибавяме 1 чаена чаша кисело мляко, 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз и няколко скилидки счукан чесън. Оставяме соса да поври 5 — 6 минути. Поднасяме го с риба, картофи, твърдо сварени яйца и други.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от сух фасул

Измиваме и накъсваме от вечерта 2 чаени чаши сух фасул. На сутринта слагаме фасула да възври в същата вода, след това я изхвърляме. Заливаме с друга вряла вода и прибавяме дребно нарязани 2 глави лук, 1/2 глава целина, 1 -2 моркова и 1 - 2 корена магданоз. Когато всички зеленчуци се разварят добре, пресоваме през гивгир. Отделно правим светла запръжка от 4 — 5 лъжици олио и 2 лъжици брашно. Прибавяме червен пипер и пюрето от зеленчуци. Наливаме бульона и оставяме да поври още десетина минути, след което поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме с пържени хлебни хапки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от макарони

Настъргваме на дребно 150 г макарони и ги пускаме в 7 - 8 чаени чаши подсоле спагети и ги пускаме в 7 - 8 чаени чаши подсолена кипяща вода. Оставяме ги да врят около 1/2 час, след което прибавяме 1 супена лъжица доматен сос, размит в студена вода и 1 супена лъжица краве масло. Варим още 5-6 минути, сваляме от огъня и я застройваме с 2 яйца и лимонов сок или оцет. Поднасяме я поръсена с черен пипер. По същия начин можем да приготвим супа от юфка.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от прясно зеле

1 /2 нарязана на тънки ивици прясна зелка слагаме да се вари в подсолена вода. Като поомекне зелето, прибавяме отделно запържени 3 — 4 лъжици мазнина с 1 главичка ситно нарязан лук и 2 лъжици брашно. Пускаме 3 — 4 обелени и нарязани или настъргани червени домати (или 1 супена лъжица доматено пюре), нарязваме няколко листа целина и варим супата още десети на минути.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Обикновен омлет

Разбиваме по 2 или 3 яйца за един омлет, по соляваме в момента на изсипването в тигана; яйцата се разбиват, когато олиото е вече сгорещено, само докато жълтъкът и белтъкът се смесят. Омлетът не става сполучлив, ако бием яйцата, докато се превърнат в течност или на пяна. В мо мента преди изсипването в тигана се прибавя 1 супена лъжица прясно мляко или топла вода, за да стане омлетът по пухкав. Пържим само от ед ната страна, поднасяме го прегънат на две.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сандвичи с пастет от кашкавал

Разбиваме много добре 1 пакетче (125 г) краве масло, настъргваме 150 г кашкавал, прибавя ме 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз и 1 / чаена лъжица лимонов сок, разбъркваме отново и мажем с пастета тънки хлебни филийки.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Зимна супа

Нарязваме на дребно половин кисела зелка, заливаме я с 8 чаени чаши вода и оставаме да ври до омекване. Нарязваме на ситно 2 малки стръка праз и ги задушаваме в 3 4 супени лъжици олио. Прибавяме 1 супена лъжица брашно, запържваме, оцетяваме с червен пипер и изсипваме запръжката към зелето. Пускаме в супата 2 — 3 картофа, нарязани на кубчета или 1 кафена чашка ориз и я оставяме да доуври. Подпрявяме с чубрица и оцет и я поднасяме студена.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Спаначена крем-супа

В 4 — 5 лъжици олио задушаваме 1 връзка ситно нарязан лук. Прибавяме 3/4 кг спанак или лапад (ако имаме — и киселец); Поръсваме с 2 супени лъжици брашно, задушаваме още 5 — Ю минути и след като изстине, го пресоваме през гивгир. Разреждаме пюрето с вода или бульон и слагаме супата само да заври. Застройваме я с 2 яйца и по половин чаена чаша прясно и кисело мляко. Поднасяме я с половин твърдо сваре­но яйце във всяка порция.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от макарони с мляко.

Запържваме 2 супени лъжици брашно в 3 су­пени лъжици олио и разреждаме с 4 — 5 чаени чаши вода и 2 чаени чаши прясно мляко. Като заври, прибавяме 150 г полусварени в подсолена вода макарони и ги варим още 10 минути. Под­правяме супата с настърган кашкавал, смлян че­рен пипер и ситно нарязан магданоз. Тази супа е вкусна и без всякакви подправки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Войнишка чорба.

Нарязваме 1/4 зелка, 1/4 глава целина, 1 морков, 2 стръка праз, 1/2 маруля и 1 чаена чаша зелен фасул. Запържваме ги в 3 — 4 лъжици олио, заливаме с гореща вода, посоляваме и варим около половин час, след което прибавяме 4 картофа, нарязани на кубчета и 1 чаша грах, доуваряваме супата и подправяме с 2 яйца и 2 — 3 лъжици оцет.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Салата кьоп.

Опичаме и обелваме 2 — 3 патладжана, слагаме ги в купа и ги разбиваме добре. Отделно обелваме и настъргваме на едро ренде 4 — 5 узрели домата, посоляваме ги леко и ги пържим в 1 кафена чашка олио докато водата им изври на пълно. Счукваме със сол няколко скилидки чесън, прибавяме ги към разбитите патладжани, смесваме със изстиналия доматен сос и разбъркваме. Изсипваме сместа в плитка чиния, заглаждаме с нож и украсяваме по края със ситно на рязан магданоз и колелца от краставички или твърдо сварени яйца по желание.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от домати консерва.

Един буркан червени домати консерва пресо ваме през гивгир. В 4 — 5 супени лъжици разтопено масло (или олио) пържим 3 супени лъжици брашно, изсипваме доматите със сока и налива ме още толкова гореща вода. Посоляваме на вкус и варим 5 — 10 минути. Прибавяме 1 чаша горещо прясно мляко и сваляме супата от огъня. Поднасяме я със ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS