Телешки шницел.

Осоляваме на вкус 1/2 кг телешка кайма, на ръсваме 1 супена лъжица стрит сухар и налива ме 1/2 кафена чаша прясно мляко. Забъркваме добре сместа. Задушаваме 1 тава ситно нарязан лук и го прибавяме към каймата заедно с 80 г нарязана на малки кубчета пушена сланина, сит но нарязани 1 кисела краставичка и 1/2 връзка магданоз, 1 — 2 яйца и 1 счукан ситно дафинов лист. Омесваме добре, поръсваме с брашно и овалваме на шницел. Слагаме го в тавичка, заливаме с разбити в малко брашно, масло и яйце и печем в умерена фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака от зелен фасул с картофи.

Изчистваме 3 — 4 кг зелен фасул, измиваме го, нарязваме по дължина и задушаваме, докато омекне добре в 3 — 4 супени лъжици мазнина, сол на вкус. Ако е необходимо от време на вре ме наливаме по-малко вода. Към готовия фасул прибавяме по 1/2 връзка копър и магданоз, на рязани ситно. Отделно изпържваме до леко за червяване 1 кг картофи, нарязани на кръгчета. Нареждаме в тавичка половината от картофите, върху тях изсипваме фасула и отгоре нареж даме останалите картофи. Разбиваме 3—4 яйца с 1 1/2 чаени чаши прясно мляко, посоляваме ле ко сместа и заливаме мусаката. Печем я в силна фурна до зачервяване. Поднасяме я топла със са лага.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кюфтета със спанак.

Сваряваме в леко подсолена вода 3/4 кг спанак. Изваждаме го в цедка и го оставяме да изстине, след което го накълцваме на ситно. На рязваме много ситно 3/4 кг телешко месо и го прибавяме към спанака с 2 яйца и ситно наряза ни 1 връзка магданоз, 1/2 глава лук. Посоляваме на вкус: Разбъркваме добре сместа и правим кюфтета. Изпържваме ги и поднасяме със сала та от варени картофи.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кюфтета от прясно зеле.

Изчистваме наранените листа на 1 зелка, разделяме я на 4 части и варим в подсолена вода, докато омекне. Изваждаме зелето да се отцеди добре, изстискваме го и го нарязваме на ситно. Прибавяме 2 — 3 яйца, 1 глава ситно нарязан лук, магданоз и толкова счукан сухар (галета или брашно), че да получим гъста смес. Правим кюфтета, които потапяме в брашно, в разбито яйце и пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко или със салата.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Телешко тербелия

Нарязваме на хапки 1 кг месо и го сварява ме, след което отцеждаме бульона. В тенджера разбиваме 1 кофичка кисело мляко с 3 супени лъ жици брашно, прибавяме 5 яйца и 1 чаена лъжица черен пипер. Слагаме съда на огъня и налива ме постепенно бульона, докато получим сос с умерена гъстота. Оставяме го да заври и го сваляме, като продължаваме да бием още малко. Прибавяме месото и заливаме с препържен леко червен пипер в 3 — 4 супени лъжици олио.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Имамбаялдъ

Измиваме и отрязваме дръжките на 6 — 7 средно големи сини патладжана, обелваме от четирите страни по една лента, 1 — 2 см широка. Правим дълбоки нарези по тия ленти, посолява ме ги и оставяме патладжаните да престоят по солени 1/2 до 1 час, след което ги измиваме, изсушаваме с кърпа и ги изпържваме леко от всички страни в 1 чаена чаша олио. Изваждаме ги, а в останалата мазнина пържим 6 — 7 глави лук, нарязани на ситно, като омекне, посоляваме и прибавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз и 1 чаена лъжица черен пипер. С тази смес пълним патладжаните. Нареждаме ги в тавичка, отгоре нарязваме на кръгчета червени домати и печем на фурна. Можем да уварим ястието на тих огън. Поднасяме студено.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиле с хлебна плънка

Измиваме пилето, посоляваме отвън и отвътре и наръсваме с черен и червен пипер. Накисваме средата на 1 и 1/2 филии сух хляб в прясно мляко (ако нямаме — във вода). Изстискваме го, прибавяме 1 и 1/2 твърдо сварени и ситно нарязани яйца, нарязан магданоз, сол, черен пипер и дробчета, нарязани на кубчета. Разбъркваме сместа и с нея пълним пилето. Зашиваме го, слагаме в тавичка, заливаме с 1/2 чаена чаша масло (олио), 1/2 винена чаша вода и печем, като го поливаме често със соса.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Моркови с масло

Изчистваме и нарязваме морковите на кръгчета или кубчета и ги слагаме да се задушат в масло, малко сол, захар и вода. Задушаваме ги, докато омекнат.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиперки със сирене — мусака.

Изчистваме, нарязваме и пържим 1 кг пиперки в 3 — 4 супени лъжици мазнина заедно с 2 — 3 глави ситно нарязан лук. Когато пиперките и лукът омекнат, изсипваме половината в тавичка, по средата разстиламе 1 чаена чаша натрошено сирене, а върху него посипваме останалите пиперки. Разбъркваме 1 — 11/2 чаена чаша прясно или кисело мляко с 3 яйца, прибавяме 1 чаена лъжица червен пипер и 1 супена лъжица размито брашно, заливаме пиперките и печем в силна фурна до зачервяване.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сладкиш с круши и извара

Продукти за 8 порции
За тестото: 200 г брашно 1 сл. захар 100 г маргарин
1 яйце
2 сл. прясно мляко щипка сол
За гарнитура: Н 4 сл. диетичен конфитюр 4 круши
За залиВката: 200 г извара 350 мл прясно мляко 2 яйца
2 сл. лимонов сок 5 сл. захар щипка канела щипка сол

Продуктите за тестото се омесват. Готовото тесто се прехвърля в тортена форма с диаметър 26 см. Крушите се обелват и нарязват на по ловинки. В тестото се оформят 8 гнезда, в които се слага по 1/2 с. л. конфитюр, а отгоре - круша. Изварата, прясното мляко, яйцата и лимоновият сок се разбиват, прибавят се захарта, канелата и солта и се разбърква. Сместа се изсипва отгоре, заглажда се с нож и сладкишът се пече 8 загрята до 200 градуса фурна около 30 минути.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Панирано цветно зеле с кашкавален сос

Вземаме 1 глава цветно зеле, измиваме я и накъсваме на по-големи цветчета, които пускаме в подсолена вода да врят, докато омекнат, без да се разтварят. Изваждаме ги от водата, овалваме всяко цветче с брашно, след това в разбити яйца и пържим до зачервяване. Поднасяме със следния сос: в 2 супени лъжици масло запържваме 2 супени лъжици брашно, разреждаме с водата, в която е вряло цветното зеле, прибавяме 2 супени лъжици кашкавал и варим соса 10 — 15 минути. Като го свалим от огъня, подправяме с 2 жълтъка и малко лимонов сок (или лимонтузу). Поднасяме с пърженото цветно зеле, поръсено с настърган кашкавал.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сладки кюфтета от ябълки и тиква

Продукти за 12 порции:
600 г тиква
250 мл прясно мляко
20 г грис
200 г ябълки
2 яйца
сол
150 г захар 25 г галета 120 млолио 20 г масло

Обелената и почистена от семенната част тиква се настъргва на едро. Залива се с прясното мляко, добавя се грисът и се вари 10 минути, като се бърка с дърве на лъжица, докато стане на гъста каша. Когато поизстине, се прибавят обелените, почистени от семките и настъргани на едро ябълки, а след това и яйцата, солта и захарта. Сместа се разбърква добре. От нея се оформят кюфтета, които се овалват в галета и се пържат до златисто от двете страни в сгорещено олио. Преди сервиране се поръсват с разтопено масло.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Зелен фасул с масло и настърган кашкавал.

Изчистваме, нарязваме по дължина и уваряваме в подсолена вода 1 кг зелен фасул. Отцеждаме го и попарваме с 4 — 5 лъжици масло. Изсипваме го в чиния и поръсваме с настърган кашкавал. Поднасяме го със сос, майонеза и кисело мляко. Вместо от зелен фасул, можем да приготвим ястието от зелен грах.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яхния от сини сливи

Продукти за 2 порции:
15 сини сливи
2 моркова
2 домата
100 г орехи
2 глави лук
Зс.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
Сол
черен пипер олио

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запърж-ват в олиото. Половината домати се настъргват на ренде и се прибавят към зеленчуците. Когато те уврят, се прибавят брашното и червеният пипер. След около 10 минути се изсипват сливите, на които предварително са махнати костилките. Прибавят се ореховите ядки, солта и черният пипер. Останалите домати се обелват и нарязват на филийки. Подреждат се на повърхността на ястието. При нужда се долива малко вода. Гозбата къкри на слаб огън, докато водата изври.
Съвет: Ястието не бива да се бърка.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле с масло

Варим около 15 минути в подсолена вода 1 глава цветно зеле, измито и накъсано на цветчета, след което ги прецеждаме и нареждаме в чиния за поднасяне. Сгорещяваме 3 — 4 супени лъжици масло, прибавяме 2 — 3 супени лъжици галета, позапържваме я и поливаме цветното зеле. Сваряваме твърдо 2 — 3 яйца, нарязваме ги на колелца и ги нареждаме около цветното зеле. Посоляваме леко яйцата и ги поръсваме със ситно нарязан магданоз. Вместо яйца, около цветното зеле можем да сложим картофи, сварени в подсолена вода, попарени с 2 — 3 супени лъжици горещо масло и поръсени със ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Заек със сос

Изкиснатия заек нарязваме на порции, слагаме в тенджера и заливаме с вряла вода. Щом заври, изливаме водата и заливаме с друга. Чакаме отново да заври и прибавяме 1 глава ситно нарязан лук, 2 — 3 моркова, нарязани на кръгчета, 1 глава чесън на скилидки, 1/2 чаена чаша олио, сол, няколко зърна черен пипер и оставяме да ври на тих огън, докато сосът остане почти на масло. Отделно варим 1 кг червени домати с 1/2 чаена чаша олио, сол на вкус, 1 връзка магданоз, 1 — 2 дафинови листа и няколко зърна черен пипер. Като омекнат доматите, прецеждаме соса. Прецеждаме и соса от заека и смесваме. Нареждаме месото в чиния, заливаме със соса и поднасяме студено с твърдо сварени яйца, маслини и лимонови резенчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Задушени картофи с праз.

Обелваме, измиваме и нарязваме на едро 1 кг картофи. Нарязваме на дребно 3 — 4 стръка праз, прибавяме го към картофите и заливаме с гореща вода, колкото да се покрият. Поставяме на умерен огън около половин час, докато омекнат. Прибавяме 4 — 5 супени лъжици олио, 1 връзка ситно нарязан магданоз и 1 ч. лъжичка чубрица, доуваряваме на тих огън. Можем да поднесем ястието със ситно настъргано сирене.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле с доматен сос

Варим в подсолена вода 2 малки глави цвет но зеле, накъсани на цветчета. Като омекнат, ги изваждаме, нареждаме ги в чиния и заливаме със соса, приготвен по следния начин: нарязваме 6 — 7 червени домата и ги задушаваме в тенджера без вода, като им прибавим сол на вкус, 2 — 3 скилидки чесън, 1 главичка нарязан лук и малко чубрица. Когато доматите омекнат, претриваме ги през гивгир. В 2 супени лъжици олио запържваме 1 - 2 супени лъжици брашно, разреждаме с прецедения доматен сок и малко от водата, в която е вряло цветното зеле, оставяме да поври още 5 — 6 минути и заливаме цвет­ното зеле.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Задушено пиле с вкусен сос

Изчистваме, измиваме и посоляваме пилето и го слагаме да се пържи в тенджера с 3 - 4 супени лъжици мазнина, като го обръщаме за да се зачерви еднакво от всички страни. Когато пилето полуомекне, слагаме 1 супена лъжица размито доматено пюре или нарязани на ситно 2 гоелени домата. Малко преди да го извадим, поръсваме 1/2 чаена лъжица счукан кимион и 1 супена лъжица ситно нарязан копър.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пудинг от цветно зеле.

Уваряваме в подсолена вода 1 средно голяма глава цветно зеле и я накъсваме на малки цветчета. Разбиваме лобре 4 жълтъка, прибавяме 1 супена лъжица брашно, 1 /2 чаена чаша мляко и изсипваме към цветното зеле заедно с 1 ка фена чаша настърган кашкавал и 1/2 връзка магданоз или 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер. Разбиваме белтъците на гъст сняг и ги при бавяме към сместа, като я разбъркваме леко, посоляваме и изсипваме в съд, в който ще поднесем пудинга. Отгоре наръсваме още малко кашкавал и поливаме с 1 кафена чаша олио. Печем пудинга в умерена силна фурна и го поднасяме топъл.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Гъби с ориз I

Нарязваме 1 малка глава лук много на ситно и го задушаваме в две супени лъжици масло. Прибавяме 1 чаена чаша измит ориз, забърква ме с лука да се позапържи и той, заливаме с 2 чаени чаши вода, прибавяме 1/2 чаша бяло вино, посоляваме и оставяме на тих огън да се уври оризът (внимаваме да не се развари много). Отделно изчистваме 250 г гъби, нарязваме ги на дребно и пържим така около 15 минути с 1 супе на лъжица масло, сол и черен пипер на вкус. Като ги изпържим, ги прибавяме към сварения ориз, разбъркваме и изсипваме в голяма чиния, като заглаждаме добре. Отгоре заливаме с 1 — 2 супени лъжици препържено масло, в което сме прибавили предварително ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Кнедли със сливи

Продукти за 10-12 порции:
1700 грама картофи
150 г масло
200 г брашно
2 яйца
сол на Вкус
1 кг сливи
около 20 бучки захар
щипка канела
млян карамфил на вкус
50 г натрошени орехови ядки
25 г галета
1/2 к. ч. пудра захар

Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Отцеждат се и се стриват на пюре. Щом то се охлади напълно, се смесва с 50 г от маслото, брашното, яйцата и солта. Сливите се измиват, костилките се изваждат и на тяхно място се слага по бучка захар. Наръсват се с канела и карамфил. От картофеното тесто се оформя руло като франзела и от нея се режат парчета с дължина 2,5 см. Във всяко парче се поставя по 1 слива и напълно се покрива от тестото. Оформените кръгли кнедли се варят 5 минути в леко кипяща подсолена вода. Изваждат се с решетеста лъжица и се подсушават. Орехите и галетата се запържват в останалото горещо масло, докато галетата стане златистокафява. В тази смес се овалват кнедлите и се поднасят веднага, поръсени с пудра захар.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле огретен

Уваряваме в подсолена вода 2 глави цветно зеле, накъсваме ги на розички и слагаме в съд, намазан с олио и поръсен с галета (счукан сухар). В 1/2 чаена чаша масло пържим 3 супени лъжици брашно, разреждаме с 2 чаени чаши мляко, разбиваме соса с тел и го сваляме от огъня. След като се охлади малко, прибавяме едно по едно 4—5 яйца, като бием непрекъснато сместа, посоляваме на вкус и заливаме цветното зеле. Отгоре настъргваме кашкавал или поръсваме пушено сирене, нарязано на ситно. Печем огрегена до зачервяване.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пуйка със зеле по карловски

Нарязваме на порции пуйката. Отделно нарязваме една по-голяма кисела зелка, нареждаме пласт зеле, месото и отгоре покриваме пак със зеле. По желание може да сложим парчета сланина и сухи червени пиперки. Подправяме зелето с черен и червен пипер и щом омекне и месото, заливаме с врящо олио и оставяме ястието да се запече.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ориенталски сарми

Нарязваме на тънки филийки 7 — 8 глави лук и слагаме да се пържи с 1 чаена чаша олио. Когато лукът порозовее леко, прибавяме 1 чаена чаша ориз, позапържваме го, посоляваме на вкус и прибавяме 1/4 чаена лъжица канела, 1/2 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица захар и сока от 1 лимон; наливаме 1 чаена чаша вода и оставяме сместа да ври, докато оризът набъбне. Заливаме лозовите листа с гореща вода и веднага ги отцеждаме. Увиваме малки сармички и ги нареждаме в тенджера. Заливаме с малко вода и го варим на умерен огън. Изваждаме ги, нареждаме ги в голяма чиния; след като изстинат, ги украсяваме с резенчета от червени камби или твърдо сварени яйца.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Каша с гъби

Изчистваме и измиваме 1/2 кг гъби (за по-лесно измиване поръсваме гъбите с 2 — 3 супени лъжици брашно и накисваме за 10 — 15 минути в студена вода). Нарязваме ги на тънки филийки и ги варим докато омекнат в 5 — 6 чаени чаши подсолена вода. Прецеждаме гъбите от бульона. В 3 — 4 супени лъжици масло пържим 5 — 6 пълни супени лъжици брашно до зачервяване, разреждаме с бульона от гъбите, докато получим умерено гъст и гладък сос. Като заври сосът, прибавяме гъбите, посоляваме, ако е необходимо, варим още десетина минути. Поднасяме кашата топла, поръсена с черен пипер или чубрица.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиле капама

Нарязваме на порции пилето и го задушаваме бавно с 1/2 кг лук, нарязан на филийки, 3 — 4 глави чесън, обелен само от горната ципа, 3 — 4 червени домата или 2 супени лъжици доматено пюре, 2 дафинови листа, 4-5 лъжици мазнина, червен пипер, сол и магданоз. Наливаме 1 и 1/2 чаена чаша гореща вода. Варим до сгъстяване на соса.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле с кашкавал на фурна

Изчистваме, накъсваме на цветчета и уваряваме в подсолена вода 1 голяма глава цветно зеле. Отцеждаме цветчегата, нареждаме ги в намазана с масло тавичка, поръсваме с настърган кашкавал. Отделно в 2 супени лъжици олио запържваме леко 2 супени лъжици брашно, разреждаме с 2 чаени чаши прясно мляко (при липса на мляко - с бульона от вареното цветно зеле) така, че да получим умерено гъст сос. Като заври сосът, поливаме цветното зеле, отгоре настъргваме малко кашкавал и печем до зачервяване в силна фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сарми с лозови листа

Нарязваме на дребно 2 връзки пресен или 3 — 4 глави стар лук и го пържим в 6 —7 супени лъжици олио, прибавяме 1 пълна чаена чаша ориз, разбъркваме, наливаме 1 1/2 чаена чаша гореща вода и 1 супена лъжица размито доматено пюре или нарязваме 2 — 3 червени домата. Оставяме ориза да ври, докато изври водата напълно, след което прибавяме по 1 връзка ситно нарязани копър и магданоз. Отделно измиваме лозовите листа, попарваме ги с вряла вода и увиваме сармите. Нареждаме ги в тенджера, притискаме ги с чиния, заливаме с гореща вода, докато се покрият добре и варим на тих огън. След като ги свалим от огъня, изваждаме ги в голяма чиния, заливаме с врящо масло, оцветено с червен пипер и поднасяме с кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Заек, задушен със зеленчук

Нарязваме на порции предварително изкиснатия заек и пържим в олио до зачервяване. Изваждаме месото и в мазнината пържим 5 — 6 глави лук, нарязан на филии и 2 — 3 моркова, настъргани на едро ренде. Слагаме сол на вкус. След като лукът поомекне, прибавяме 3 — 4 пиперки, нарязани на дребно, позапържваме, слагаме 1 чаена лъжичка червен пипер и 3 —-4 червени домати, обелени и настъргани на едро ренде. Когато сосът се сгъсти, наливаме 2 чаени чаши вода, развиваме 1 чаена лъжичка брашно и прибавяме към запръжката заедно с 1 глава чесън, обелен на скилидки и 1 връзка магданоз. Връщаме порциите месо в соса, захлупваме и варим ястието на тих огън.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле със сиренен сос

Измиваме, накъсваме на цветчета и сварява ме 2 малки глави цветно зеле, след което ги прецеждаме. Във водата, в която сме варили цветното зеле, пускаме 1 супена лъжица масло (или олио), 1 супена лъжица брашно, размито в малко студена вода и 1 чаена чаша прясно мляко. Варим соса 10—15 минути и като се посгъсти, прибавяме 1 чаена чаша ситно натрошено сирене. Варим соса докато се разтопи сиренето, след което го сваляме от огъня и заливаме цветното зеле, предварително наредено в голяма чиния. Поднасяме ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Цветно зеле с бял сос

Измиваме добре, накъсваме на цветчета и варим в подсолена вода 1 голяма глава цветно зе ле. Когато се свари, прецеждаме водата, а цветното зеле нареждаме в голяма чиния, отделно правим светла запръжка от 2 супени лъжици масло (или олио) с 2 супени лъжици брашно и 1 бучка захар; разреждаме запръжката с бульона, прибавяме малко лимонов сок или оцет и варим 5 — 10 минути. Сваляме от огъня и подправяме с 2 жълтъка, разбити с 1 чаена лъжица масло. С сака приготвения сос заливаме цветного зеле, настъргваме отгоре кашкавал и поднасяме.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиперки, пълнени със сирене на фурна

Изваждаме семето на 1 кг прави, по-широки пиперки. Разбиваме 1 — 2 яйца, прибавяме 200 — 250 г сирене, натрошено на ситно, или извара и 2 - 3 нарязани домата. С тази смес пълним пиперките и ги нареждаме в тавичка, като между тях нарязваме няколко домата на едри парчета. Заливаме с 5 — 6 супени лъжици олио и печем в умерена фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Паприкаш с цели пиперки

Измиваме 1 кг средно големи пиперки, отрязваме дръжчиците и венечната им част, разрязваме ги на две половини и изчистваме семето. В 5 — 6 супени лъжици мазнина и 1/2 чаена чаша вода задушаваме 5 — 6 глави лук, нарязани на филийки. Като омекне лукът посоляваме на вкус, слагаме 1 пълна чаена лъжица червен пипер, наливаме 2 чаени чаши гореща вода и пускаме при готвените пиперки заедно с 1/2 — 3/4 кг червени домати, нарязани на резенчета. Варим ястието на тих огън и веднага след свалянето му от огъня, поръсваме с 1 връзка ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Бамя плакия

Изчистваме 1/2 кг бамя, като внимаваме да отрязваме опашчиците така, че да не разкрива ме отворите. Слагаме я да постои в смес от вода и оцет. Задушаваме 2 глави лук в 5 — 6 супе ни лъжици олио, посоляваме, прибавяме 1 — 2 обелени и нарязани домати и ги запържваме. Прибавяме 1 чаена лъжица червен пипер и измитата в студена вода бамя. Отгоре нарязваме на колелца 2 домата. Оставяме ястието да се вари на тих огън, без да доливаме вода и без да го бъркаме. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме 1/2 връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме го студен.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Свинска супа

Нарязваме на хапки 1/2 кг свинско месо и го запържваме с нарязани на ситно 2 глави лук. Прибавяме 1 лъжица брашно и малко червен пипер, разреждаме с вода и зелева чорба на вкус и оставяме да ври около 1/2 час. Прибавяме 1 кафена чаша ориз и малко преди да свалим от огъня — магданоз и джоджен. Поднасяме я поръсе на с черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Чоп кебап

Нарязваме на хапки 1 кг агнешко бутче. Остъргваме и нарязваме на кръгчета 2 — 3 средно големи тиквички. Осоляваме месото и тиквичките и ги нанизваме през едно на шишчета. Пържим ги в олио, изчакваме да изстинат, потопяваме ги в разбити яйца и отново запържваме леко. Поднасяме кебапа с пържени картофи, варен грах или фасул и салага според сезона.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пиле панирано

Когато използваме бульона от пилето за супа, най-подходящо е свареното пилешко месо да се поднесе панирано. Разбиваме 2 —3 яйца, потапяме всяка порция в яйцата, овалваме във галета и наново в яйцата, след което пържим в силно нагорещено олио. Пържим докато панировката добие кафяво-червен цвят. Поднасяме с пържени или варени картофи, грах в масло, гъби и салата според сезона.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Пилешка крем супа

Изчистваме и нарязваме на порции едно по-тлъсто пиле. Варим го в подсолена вода с 1 глава нарязан лук до омекване, след което го обезкостяваме и накъсваме на ситно. Правим светла запръжка от 3 равни супени лъжици брашно и 3 супени лъжици олио. Разреждаме с бульона от пилето, прибавяме месото и варим още 5 — 6 минути. Застройваме с 2 яйца и лимонов сок (оцет). Поднасяме наръсена с черен пипер или магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS