Яйца с шунка (салам) и кашкавал.

Намазваме с олио и поръсваме със счукан сухар чаени чашки (според броя на порциите). Поръсваме на дъното настърган кашкавал и върху него пласт 1 cm но нарязана шунка (салам). Счупваме по 1 яйце и отново наръсваме кашкавал и шунка. Отгоре поставяме парченца масло. На реждаме чашите в тава с гореща вода и запича ме в умерена фурна 10 минути. Обръщаме чаши те в чинии така, че да изпадне предястието и под насяме с доматен сос.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Постна доматена чорба.

Обелваме и нарязваме на дребни парчета 1 кг домати. Слагаме ги да се варят в подсолена вода заедно с 3 — 4 пиперки, нарязани на сит но н 4 — 5 картофа на кубчета. Като заври, прибавяме 2 лъжици ориз. Преди да свалим супата, добавяме 1 лъжичка брашно, размито в 1/2 чаена чаша вода и 1 връзка ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Супа от консервирана риба.

Отваряме 2 кутии консерва от скумрия или сардина в доматен сос, разпределяме я в 4 супени чинии и наръсваме лимонов сок. Задушаваме 1 глава ситно нарязан лук в 3 супени лъжици растително масло, прибавяме 1/2 бутилка доматен сок, 2 чаени чаши вода и няколко ситно нарязани листа от кервиз. След като поври няколко минути, подправяме соса с лимонов сок, че-рен пипер и сол на вкус и оставяме да се вари още 5 минути. Заливаме разпределената в чиниите риба и поднасяме.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Яхния от заек

Нарязваме на порции половин заек и го оставяме да се кисне 12 часа в смес от вино и оцет по равни части, сол, черен пипер, 1 глава лук, 1 дафинов лист. Правим тъмна запръжка от 2 — 3 супени лъжици брашно в 4 — 5 супени лъжици олио и 100 г нарязана сланина. Поставяме парчетата месо, заливаме с 1/2 чаена чаша вино и около 4 чаени чаши вода, прибавяме сол, червен пипер, ситно нарязан магданоз и оставяме да ври 1 — 11/2 часа. Яхнията е готова когато сосът изври на половина и месото е омекнало.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Паниран телешки дроб.

Внимателно отстраняваме тънката ципа на дроба и го нарязваме на тънки филийки. Овалваме го в брашно, разбито яйце и отново в брашно и пържим в сгорещена мазнина, като внимаваме да не ги препържим, защото стават твърди и загубват вкуса си. Поднасяме ги топли, гарнирани с кисело мляко с магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Овнешко пъстра яхния

Нарязваме на порции 1 кг месо и го пържим до зачервяване в 1/2 чаена чаша олио. Изваждаме го и в мазнината изпържваме 2 глави ситно нарязан лук, оцветяваме с 1 чаена лъжичка червен пипер. Връщаме овнешкото месо, посоляваме и на ливаме вода, колкото да го покрие. След като полуомекне, прибавяме 4 — 5 чушки, нарязани на ивици, 4 — 5 картофа, нарязани на колела и 150 г бамя. Доуваряваме яхнията на умерен огън, като малко преди да я свалим, прибавяме 1/2 връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме я по ръсена с черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Шопски кебап

Нарязваме на хапки 1 кг агнешко месо, слагаме го в затворен съд (пръстен гювеч), прибавя ме нарязани 2 — 3 връзки зелен лук и 6 — 7 чушки, 3/4 чаена чаша олио и слагаме във фурната да се позапържи и позачерви. Добавяме 1 чаена лъжичка червен пипер, сол и малко вода и печем. Когато месото е готово, заливаме го с 1 1/4 чаши кисело мляко, разбито с 3 — 4 яйца и сол на вкус и допичаме в силна фурна 4 — 5 минути.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tелешкa шопска яхния

Нарязваме на хапки 1/2 кг по-тлъсто месо и го пържим в 3 — 4 супени лъжици олио до зaчервяване. Прибавяме и запържваме 1 глава ситно нарязан лук и 1/2 супена лъжица брашно. Оцветяваме с 1/2 супена лъжица червен пипер, угасяваме с 1 /2 чаена чаша вино или 1 /2 кафена чашка оцет, наливаме гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафинов лист и оставяме ястието да ври на умерен огън, докато месото омекне. Прибавяме 1/2 супена лъжица доматено пюре, 1 кг изчистен арпаджик, както и 1 — 2 глави изчистен чесън. Варим на тих огън до пълно уваряване.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS