Пълнени домати с ориз
Етикети: Постни ястия, ПредястияИзрязваме капачета откъм дръжката на 8 — 10 добре узрели червени домати, издълбаваме ги внимателно с лъжичка и ги посоляваме леко. Сваряваме 1 чаена чаша ориз в бульон или под солена вода и го разделяме на две половини, ка то едната разстиламе равномерно в чинията, в която ще поднесем предястието. От пакетче ма йонеза отделяме 2 супени лъжици. Останалото количество разреждаме с 3 супени лъжици кисе ло мляко и прибавяме отделения ориз. С така приготвената смес пълним доматите и ги шприц-ваме с отделената майонеза. Нарязваме ситно 1 връзка магданоз и с него поръсваме ориза в чи нията. Отгоре нареждаме пълнените домати.
Ако не разполагаме с готова майонеза, може да си я приготвим сами по следния начин: раз биваме с миксер два жълтъка като постепенно прибавяме две кафени чаши олио. Бием до полу чаване на желаната гъстота.