ВКУСНИ И БЪРЗИ МАРИНОВАНИ ГЪБКИ

ВКУСНИ И БЪРЗИ МАРИНОВАНИ ГЪБКИ

Продукти:
на 250 г пресни печурки - 1/3 чашка (5 с. л.) 4%-ов винен оцет, ]/А чашка (4 с. л.) растително масло, ]/8 чашка (2 с. л.) вода, половин дафинов лист, 0,5 ч. л. резене (счукано в хаванче), около 1 ч. л. сол (може и повече, зависи от вкуса), пресносмлян черен пипер, 1 скилидка чесън, 1 с. л. пресен магданоз (или 1 ч. л. сух).

Гъбките се измиват бързо и се подсушават със салфетка, за да не се просмучат с вода. Ако са големи, режат се на половинки или четвъртинки. Слагат се в купичка или буркан. В тенджерка сложете всички съставки за ма-ринатата с изключение на магданоза и чесъна. Варете 5 минути.
Накълцайте чесъна на ситно или го пропуснете през преса за чесън, наръсете с него гъбките и веднага залейте с горещата марината (ако не искате наситнените подправки да попаднат в гъбите, прецедете я). Разбъркайте добре и добавете магданоза.
Още веднъж разбъркайте добре, захлупете и поставете за около 12 часа в хладилника, като от време на време разтърсвате буркана или разбърквате гъбите. На следващия ден може да се ядат. Много е вкусно!
Бележка:

Единственият проблем, който се появява при маринованите гъби с използването на зехтин е, че той е много по-гъст от обикновеното олио. Стоейки в хладилника, застива и понякога се налага преди поднасяне гъбите да се подгряват. Затова в подобни рецепти зехтинът често се заменя със салатно олио.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS