Стар фасул с подправки
Етикети: Постни ястия
Изчистваме 1/2 кг фасул и го накисваме от вечер в студена вода. Измиваме го на другия ден, заливаме го със студена вода, която добре да го покрие, и слагаме да се вари. След около 1/2 час прибавяме 2 глави ситно нарязан лук, 1 парче целина, 1 морков, 1 дафинов лист да врат заедно с фасула. Когато фасулът омекне напълно, запържваме 1 супена лъжица брашно в 1/2 чаена чаша олио, прибавяме 5 — 6 скилидки чесън, на рязани на ситно, позапържваме и него, прибавя ме 1 пълна чаена лъжица червен пипер, разбъркваме запръжката, разреждаме я с гореща вода и изсипваме във фасула. Посоляваме, прибавяме джоджен и гореща вода и варим още 5 — 10 минути. Като го свалим, поръсваме със ситно на рязан магданоз или черен пипер.