Сурова супа от червени домати

Измиваме добре 1 кг добре узрели, здрави червени домати и ги нарязваме на дребно. Посоляваме ги на вкус, прибавяме 1 глава настърган на ренде лук, както и 3 — 4 листа целина, нарязана на ситно. След около 2 часа претриваме сместа през гивгир (желателно е, това да е непосредствено преди поднасянето). Добавяме 2 — 3 лъжици олио, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Получава се вкусна разхладителна супа, богата на витамини. От 1 кг домати излизат 2 — 3 порции супа.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сос с домети

Наразваме ситно 6 — 7 средно големи червени домата и ги слагаме да се варят, като им прибавяме сол на вкус, 1 чаена лъжица краве масло и 1 кафена чашка вода. След десетина минути претриваме доматите през цедка. Правим светла запръжка от 2 лъжици олио, 1 супена лъжица брашно и 1 чаена лъжица смлян черен пипер. Разреждаме запръжката с 1 чаена чаша бяло вино или вода и размесваме с доматеното пюре. По лученият сос варим още 5-10 минути. Прибавяме 1 чаена лъжица краве масло и поднасяме соса с пържена риба, кюфтета и други.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Стар фасул с подправки

Изчистваме 1/2 кг фасул и го накисваме от вечер в студена вода. Измиваме го на другия ден, заливаме го със студена вода, която добре да го покрие, и слагаме да се вари. След около 1/2 час прибавяме 2 глави ситно нарязан лук, 1 парче целина, 1 морков, 1 дафинов лист да врат заедно с фасула. Когато фасулът омекне напълно, запържваме 1 супена лъжица брашно в 1/2 чаена чаша олио, прибавяме 5 — 6 скилидки чесън, на рязани на ситно, позапържваме и него, прибавя ме 1 пълна чаена лъжица червен пипер, разбъркваме запръжката, разреждаме я с гореща вода и изсипваме във фасула. Посоляваме, прибавяме джоджен и гореща вода и варим още 5 — 10 минути. Като го свалим, поръсваме със ситно на рязан магданоз или черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Сарми с късчета месо

Вземаме свинско месо от плешка и го нарязваме на еднакво големи парчета с дължина 4-5 см. Върху всяко парченце слагаме по 1 парче морков, разрязан по дължина и по 1 тънко парченце сланина. Поръсваме със сол и с червен пипер и завиваме всяко поотделно в зелев лист като обикновени сарми. Нареждаме в тенджера и заливаме с равни части вода и зелева чорба. Варим сармите на тих огън.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Набодено свинско месо

Шпековаме с парченца сланина и скилидки чесън 1 кг свински бут и го слагаме в тенджера. Покриваме го с гореща вода, прибавяме 1 глава мук, 1 2 моркова, 1 парче целина, 2 — 3 коренчета магданоз, 1 — 2 дафинови листа, посоляваме и слагаме да се вари. Когато месото се свари, изваждаме го да изстине и го нарязваме на тънки филии. Поднася се студено с различни туршии и майонеза.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Лятна градинарска супа

Нарязваме на едро 2 моркова, 2 корена магданоз, 1 малка глава целина, 1/4 кг зелен фасул, 4 картофа, 2 пиперки и 2 домата. Всички зеленчуци, с изключение на доматите и картофите, слагаме да се варят до полуомекване. Прибавяме доматите и и малко преди да свалим супата, запръжката от 3—4 лъжици олио на лъжица брашно. Оставяме да десетина минути и прибавяме нарязан магданоз. Застройваме с 2 яйца и 3 лъжици кисело мляко.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Телешко филе по цариградски.

Нарязваме филето на порции по 80 — 100 г, начукваме го леко, посоляваме със сол и черен пипер и пържим в олио; изпържваме хлебни филии, нарязани на правоъгълници по броя на фи
летата. Отделно сваряваме ориз-пилаф. Пълним кафени чашки с ориза и го обръщаме в средата на широки чинии. Върху всяка формичка поста­вяме по 1 малък червен домат, издълбан предва рително и напълнен с грах, зелен фасул или сварени и попарени с масло моркови. Наоколо на­реждаме изпържените филета и хлебни филии.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Свински език с винен сос

Варим в подсолена вода 2 езика заедно със зеленчук за супа до почти пълно увиране. От делно в 3 - 4 супени лъжици мазнина запържваме 2 глави лук и 2 - 3 моркови, нарязани на филийки, прибавяме 2 супени лъжици брашно и запържваме. Наливаме 2 чаени чаши от бульона, в който е врял езика, 1 чаена чаша бяло вино, прибавяме няколко скилидки чесън и оставяме соса да поври 10 - 15 минути, след което прибавяме езика, нарязан на филийки и варим още около 10 минути на тих огън. Преди да го свалим, прибавяме малко ситно нарязан магданоз.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Агнешка каша

Нарязваме на порции 1 кг агнешко месо (бутче) и го сваряваме в 4 — 5 чаени чаши подсолена вода. Отделно запържваме 6 равни супени лъ­жици брашно в 4 — 5 супени лъжици олио, до зачервяване и го разреждаме с водата, в която е вряло месото. Оставяме кашата да поври десетина минути, след което прибавяме месото, 5 — 6 скилидки счукан чесън, 1 супена лъжица оцет, сол на вкус и слагаме да поври още 5 — 6 минути. Запържваме 1 чаена лъжица червен пипер в 1 - 2 лъжици олио, заливаме кашата и поднасяме.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Овнешко със зелени домати

Нарязваме на порции 1 кг овнешко месо и го задушаваме с 4 — 5 глави лук, нарязан на филии в 5 — 6 супени лъжици олио. Когато лукът омекне, посоляваме със сол и червен пипер, наливаме вода да покрие месото и варим до полуомекване. Прибавяме 1/2 кг картофи и 1/2 кг зелени домати, нарязани на едро и досваряваме на умерен огън. Малко преди да свалим блюдото, добавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз и под­насяме поръсено с черен пипер.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Зимна яхния

Към 1/2 кг говежда кайма прибавяме кафена чаша ориз, 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол. Омесваме сместа и правим топчета, които овалваме в брашно. Заливаме го с вряща подсолена вода, колкото да се покрият и варим на тих огън. Прибавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз и малко черен пипер, доуваряваме на тих огън, запържваме и поднасяме топло.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Овнешка яхния с патладжан.

Нарязваме 2/3 кг овнешко месо на хапки и го задушаваме в малко вода. Отделно нарязваме на колела 3 — 4 патладжана, посоляваме ги и оста­вяме да престоят 1/2 - 1 час.

Изстискваме ги и ги пържим до леко зачервяване. Запържваме леко и месото, нареждаме отгоре 2 реда патладжан, 2 реда нарязани на кръгчета червени домати, по ръсваме със ситно нарязан магданоз, наливаме 1/2 чаена чаша вода и задушаваме ястието, докато стане на масло.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Крем-супа от леща

Сваряваме 1/2 кг леща с 1 глава ситно нарязан лук и 1 глава чесън на скилидки. Когато уври напълно, пресоваме през цедка. Правим запръжка от 2 лъжици брашно с 3 — 4 лъжици олио и червен пипер, изсипваме в лещата, поръсваме чубрица, посоляваме и поднасяме с пържени хлебни хапки.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака от сини патладжани

Измиваме, отрязваме дръжките на 3 по-големи патладжана, нарязваме ги на филии, посоля ваме ги да поседят около 1 час. Отцеждаме ги и пържим. Нареждаме ги на 2 или 3 пласта в тaвичка, като помежду им наръсваме настъргано сирене. Разбиваме 3 яйца с 1 1/2 чаена чаша пряс­но или кисело мляко, заливаме патладжаните и ги запичаме в силна фурна до зачервяване.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Говеждо по унгарски

Шпековаме месото със скилидки чесън, посоляваме със сол и черен пипер и пържим в олио докато се зачерви от всички страни. Нарязваме 2 — 3 глави лук на филийки и пържим с месото. Прибавяме 1 — 2 дафинови листа, няколко зърна бахар и черен пипер, заливаме с 1 чаена чаша вода и задушаваме месото, като доливаме от време на време вода. След като омекне напълно, изваждаме го в чиния и нарязваме на филии прецеждаме соса, разбъркваме с 3 — 4 супени лъжици кисело мляко и 1 чаена лъжица прясно масло и заливаме месото. Поднасяме с картофено пюре.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Доматена супа с мляко.

Измиваме и нарязваме 1 кг червени домати и ги пускаме в 2 чаши вряща подсолена вода. Варим доматите около 10 минути, след което ги пресоваме през цедка. Оставяме доматения бульон на огъня. В 3 - 4 лъжици мазнина запържваме 2 супени лъжици брашно, разреждаме запържката и я изсипваме в супата. Наливаме 2 чаени чаши прясно мляко и варим супата още 4 — 5 минути. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз или смлян черен пипер, по же лание — с пържени хлебни кубчета.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Мусака с кус-кус.

Сваряваме и заливаме с масло 1 1/2 чаена чаша Kyс-кус Запръжваме в 3 - 4 супени лъжици олио 3/4 кг телешка кайма с 1 глава ситно нарязан лук, посоляваме и прибавяме малко смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разстиламе половината кус-кус в тавичка, върху него каймата и отгоре останалия кус-кус. Разбиваме отделно 4 яйца с 1 чаена чаша прясно мляко, при бавяме 1 чаена лъжица брашно и заливаме мусаката. Отгоре поръсваме 1 супена лъжица разто пено масло или олио и печем в силна фурна.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Рамстек

Най-подходящо за това ястие е говеждото контрафиле. Начукваме от всички страни 1/2 кг от месото, посоляваме го и поръсваме с малко брашно, след което го пържим на умерен огън в тенджера с 4 — 5 супени лъжици олио, докато се зачерви от всички страни. Изваждаме го в тавичка, заливаме го с мазнината от тенджерата, прибавяме 1/2 чаена чаша вряла вода и печем в силна фурна. Поднасяме го нарязано на филии и гарнирано с пюре от картофи, грах с масло и салата.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Берлински бифтек.

Към 1 кг говежда кайма прибавяме 1 стрък праз, предварително нарязан на ситно и изпър жен в малко олио, 2 яйца, прясно масло, сол и черен пипер. Омесваме добре сместа, оставяме я да почива 1 час, след което правим големи кръг ли кюфтета. Овалваме ги в счукан сухар и пържим в силно сгорещена мазнина. За всеки бифтек изпържваме по 1 яйце. Слагаме яйцата върху бифтеците и поднасяме с пържен лук.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS