Мусака от патладжани с лук.
Етикети: Постни ястия
Нарязваме на филии 1 кг патладжани, посоляваме ги и оставяме да престоят около 1/2 часа, след което ги изцеждаме и пържим до леко зачервяване. В същата мазнина задушаваме 5 глави лук и 3 — 4 пиперки, ситно нарязани. Прибавяме 2 моркова, настъргани на едро и 5 — 6 нарязани скилидки чесън. Когато омекне-зелен-чукът прибавяме 2 ситно нарязани домата, посоляваме на вкус, поръсваме връзка ситно нарязан магданоз, разбъркваме и сваляме сместа от огъня. Половината от изпържените патладжани нареждаме в тавичка, отгоре разстиламе зеленучуковата смес и върху нея нареждаме останалите патладжани. Най-отгоре нарязваме на кръгчета 3 — 4 червени домата, поръсваме с магданоз, заливаме с 1 ч. чаша гореща вода и печем в умерена фурна. Ястието е вкусно и студено.