Макарони с доматен сос
Етикети: Постни ястия
В един литър подсолено врящо мляко или во да пускаме да се варят 250 г макарони. Когато се сварят, дръпваме ги настрана и прибавяме 1 супена лъжица масло, 1 чаена чаша натрошено сирене (или кашкавал). Разбъркваме сместа, из сипваме я в тавичка и я запичаме във фурната. Приготвяме сос по следния начин: нарязани на дребно 3 — 4 червени домата, прибавяме 1 глава ситно нарязан, лук, сол, черен пипер, магданоз, слагаме да се вари всичко на слаб огън, без да доливаме с вода. След 15-20 минути пресо ваме доматите през цедка. Отделно в 2 супени лъжици мазнина запържваме 1 пълна супена лъжица брашно, разреждаме с прецедения сос, оставяме само да заври, заливаме макароните, и поднасяме.