Прясна бакла плакия.
Етикети: Постни ястия
Измиваме и нарязваме на ситно 2 връзки пресен лук, слагаме го в тенджерата, прибавяме 1/2 чаена чаша олио, и 1/2 чаена чаша вода, посоляваме, захлупваме и задушаваме. Когато водата изври, оцветяваме с 1 пълна чаена лъжица червен пипер, прибавяме 1 кг бакла, предварително изчистена и измита, захлупваме капака и оставяме ястието на умерен огън, като от време на време разбъркваме леко. Баклата се задушава и омеква; прибавяме 3 — 4 скилидки ситно нарязан чесън, 1 връзка копър и 1/2 връзка магданоз, също нарязани на ситно, 1 пълна чаена лъжица брашно, размито в студена вода, и 1 чаена чаша гореща вода. Варим ястието още 10 — 15 минути. Поднасяме го с кисело мляко.