Гръцки сарми.
Етикети: Постни ястия
Обелваме и сваряваме 4 — 5 глави лук в подсолена вода, докато омекнат, отцеждаме ги, оставяме да изстинат и нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно по 1 връзка магданоз, джоджен и копър, смесваме ги с лука и задушаваме на тих огън с 1 чаена чаша олио, 1 1/2 чаена чаша ориз, 2 — 3 кафени чаши вода и сол на вкус, докато водата се изпари. Като се позапържи, сваляме от огъня, прибавяме 1 чаена лъжица черен пипер и сока на 1 — 2 лимона (или лимонтузу). Разбъркваме добре сместа и завиваме малки сармички в лозови листа, които нареждаме плътно в плитка широка тенджера. Наливаме вода, колкото да се покрият и варим на тих огън. След като из стинат, нареждаме сармичките в голяма чиния. Украсяваме блюдото с резенчета от твърдо сва рени яйца и маслини.