Кнедли
Етикети: Постни ястия
Сваряваме 1 кг картофи, обелваме ги и още топли ги пресоваме; прибавяме 1/4 кг брашно, 2 яйца и сол на вкус и омесваме тесто. Поръсваме масата с брашно и овалваме дълги пръчици от тестото, които нарязваме на пръчици, дълги 2 — 3 см. Пускаме ги във вряща подсолена вода и захлупваме с капака. Варим ги, докато изплуват над водата, което показва, че са готови. Изваждаме ги с решетеста лъжица и нареждаме в голяма чиния 1 ред кнедли, натрошаваме върху тях сирене; отгоре втори ред кнедли. Запържваме 3—4 лъжици масло и поръсваме кнедлите. Можем да ги поднесем без сирене. Тогава в маслото слагаме 2 — 3 супени лъжици счукан сухар, позапържваме го и поливаме кнедлите.