Картофени котлети с бял сос
Етикети: Постни ястия
Вземаме 1 кг картофи, сваряваме ги, обелва ме и пресоваме. Разбиваме 1 супена лъжица масло, прибавяме картофите, 2 яйца, сол и черен пи пер на вкус. Омесваме сместа, правим котлети, потопяваме ги в галета (или сухар, брашно), след това в яйцата и пържим на силен огън в обилна мазнина. Изпържените котлети нареждаме в го ляма чиния и поднасяме със сос, приготвен по следния начин: в 2 супени лъжици масло пържим светло 2 равни супени лъжици брашно. Разреждаме с гореща вода или мляко и оставяме соса да поври 5 — 10 минути. Сваляме го от огъня; отделно разбиваме 2 жълтъка с 4 супени лъжици кисело мляко и 1 чаена лъжица масло и бавно сипваме в соса, като бъркаме непрекъснато. Слагаме соса отново да заври, като не преставаме да бъркаме. Поднасяме го с котлетите.