Мусака от зелеви листа
Етикети: Постни ястия
Отделяме листата на една средно голяма зелка, като отстраняваме твърдите им части; уваря ваме ги в подсолена вода. Отделно в 1 кафена чаша масло запържваме леко 1 глава лук, прибавяме 1 чаена чаша ориз, които пържим докато стане прозрачен, наливаме 2 чаени чаши вода и уваряваме. Сваряваме твърдо 2 яйца, нарязваме ги на дребно, прибавяме към ориза заедно с 1/2 чаша натрошено сирене, посоляваме на вкус, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко черен пипер. Разбъркваме сместа и я разделяме на две части. Зелевите листа разделяме на три части. -В намазана с масло тавичка нареждаме 1 пласт зелеви листа, 1 пласт ориз, отгоре оставят зелеви листа. Наливаме 1/2 чаена чаша вода, на-ръсваме 2 — 3 супени лъжици олио и печем му саката в умерено силна фурна. Опечената мусака заливаме с 3 яйца и 1 - 1 1/2 чаена чаша прясно мляко. Допичаме още няколко минути в сил на фурна.