Пълнена прясна зелка

Изчистваме горните листа на средно голяма твърда зелка и с остър нож отрязваме хоризонтално откъм кочана, както отрязваме капака на диня. След това издълбаваме кочана, отстраняваме го и издълбаваме още почти половината от зелката. Издълбаната вътрешност попарваме, изцеждаме и нарязваме на много дребно. Изпържваме в 3 супени лъжици олио 1 малка глава ситно нарязан лук, прибавяме 1 1/2 кафена чаша ориз, малко счукан сухар (или галета), сол и кимион. Запържваме ориза, прибавяме го към накълцаното зеле, размесваме го добре и пълним зелката. Слагаме я в тенджера с 4 — 5 супени лъжици олио да се пържи леко и заду­шава. След това наливаме по-малко вода и размит доматен сос. Когато зелката напълно уври, я изваждаме внимателно и я поставяме в го ляма чиния с капака надолу. Запържваме галета с 2 — 3 супени лъжици олио, заливаме зелката и я поднасяме с кисело мляко. Режем я като диня. За да не се разкъса зелката, докато я варим, ложем да я завържем с конец, който на края отстраняваме.
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS