Необходими продукти:
Една пуйка 4-5 кг * една голяма кисела зелка • сол • черен пипер червен пипер • една чаена чаша нарязана пушена шунка • една чаена чаша нарязани на кубчета гъби една чаена чаша ориз три супени лъжици олио.
Начин на приготвяне:
Добре изчистената и измита пуйка се натрива със сол и черен пипер. След това се пристъпва към приготвяне на плънката за пълнеж. Запържват се гъбите, шунката, прибавя се оризът и след неговото запържване се налива една чаена чаша хладка вода. Оставя се да ври, докато оризът набъбне. Така подготвена, сместта се овкусява със сол, черен пипер, чубрица, тарос (естрагон). Плънката е готова, когато водата изври и остане на мазнина. Пуйката се напълва и се зашива със здрав конец.
Зелето се нарязва на дребно, поставя се в тенджера и се залива с вода, след което се вари около един час, докато омекне, а водата изври. Налива се олио, разбърква се добре и се оставя да ври още 10 до 15 мин, след което се прибавя червен пипер. Изсипва се в тава, върху него се поставя пуйката, покрива се с фолио и се пече най-малко два часа при температура 200°С. След това фолиото се сваля, тавата отново се поставя във фурната, като се следи пуйката да се зачерви равномерно от всички страни.