1 кг бяло брашно
1,5 чаена чаша мазнина (може да се комбинира 0,5 пакетче краве масло плюс олио)
1,5 чаена чаша натрошено сирене
4-5 яйца щипка сол дрянови пръчици с поставени късмети, увити във фолио.
Начин на приготвяне:
Замесва се тестото с топла вода и сол. Разточват се кори, намазват се с мазнина, правят им се радиални срезове, след което се завиват по срезовете и се оставят да престоят 30 мин. След това корите се разточват отново с големина, равна на тавата, която преди това е намазана с олио; слага се първата кора, леко се поръсва с мазнина, след което се поставя следващата кора. Корите трябва да бъдат 5 до 7 броя.
Плънката - смес от натрошено сирене и яйца, се разделя на три части и се поставя между корите (2, 4, 6). Между корите, където не поставяме плънка, се слага само мазнина. В средата на баницата се слагат дряновите клонки с късметите, увити във фолио. Последната кора се намазва с мазнина, която трябва да бъде сгорещена, след което баницата се нарязва на триъгълни парчета.
Така приготвена, баницата се пече около 40 мин. при температура 180°С в предварително загрята фурна.