Вегетариански гювеч
Етикети: Постни ястия
Измиваме, изчистваме и задушаваме с 1/2 чаена чаша вода и малко сол 1/4 кг зелен фасул; изчистваме и нарязваме на ситно 3 глави лук; на колелца нарязваме по 1 малка тиквичка и син патладжан; измиваме и изчистваме връхчетата на 150 г бамя, обелваме и нарязваме 3/4 кг картофи и 1/2 кг червени домати. Нарязваме на едро приготвения зеленчук слагаме в пръстен гювеч или в тавичка, посоляваме на вкус, прибавя ме 1 пълна чаена лъжичка червен пипер и 3/4 - 1 чаена чаша олио, разбъркваме го, наливаме 1 1/2 чаена чаша вода и печем в умерена фурна. По желание в гювеча можем да сложим 3 — 4 лютиви пиперчици, предварително опечени. Така приготвения гювеч можем да сварим и в тенджера на тих огън.