Палачинки с гъби
Етикети: Постни ястия
Правим палачинково тесто, като разбиваме добре 3 жълтъка, прибавяме постепенно 4 равни супени лъжици брашно, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена лъжица олио, малко сол и 3 бел тъка, разбити на гъст сняг. От получената смес пържим палачинки. Отделно изчистваме 250 г пресни (или 150 г сухи) гъби и варим в леко под солена вода, докато омекнат добре, изцеждаме ги и нарязваме много на ситно. В 2 лъжици мазнина пържим 1 супена лъжица брашно. Прибавяме гъбите и толкова мляко, че да получим гъста каша. Посоляваме на вкус; нареждаме палачинките в дълбок съд, като по между им мажем с кашата от гъбите и настъргваме по малко кашкавал или сирене. Заливаме 1 чаена чаша прясно мляко, надупчваме с вилица и печем до зачервяване в умерена фурна.