Вегетариански кюфтета
Етикети: Постни ястия
Сваряваме 1/2 кг картофи, обелваме ги и настъргваме на едрото ренде. Отделно сваряваме 1 кафена чаша ориз. Пържим до омекване 1 глава лук и 2 — 3 моркова, нарязани на ситно в 2 — 3 супени лъжици мазнина. Смесваме картофите, ориза и запържените моркови, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер или ситно нарязан магданоз и добре омесваме. Оформяме топки колкото 1 яйце и оставаме да престоят 1/2-1 час. С намокрени с вода ръце правим кръгли или продълговати кюфтета, които потапяме в брашно, после в разбито яйце и пържим в силно сгорещена мазнина. При липса на яйце, пържим кюфтетата, потопени само в брашно. Поднасяме ги със салата или туршия.