Сарми с лозови листа
Етикети: Постни ястия
Нарязваме на дребно 2 връзки пресен или 3 — 4 глави стар лук и го пържим в 6 —7 супени лъжици олио, прибавяме 1 пълна чаена чаша ориз, разбъркваме, наливаме 1 1/2 чаена чаша гореща вода и 1 супена лъжица размито доматено пюре или нарязваме 2 — 3 червени домата. Оставяме ориза да ври, докато изври водата напълно, след което прибавяме по 1 връзка ситно нарязани копър и магданоз. Отделно измиваме лозовите листа, попарваме ги с вряла вода и увиваме сармите. Нареждаме ги в тенджера, притискаме ги с чиния, заливаме с гореща вода, докато се покрият добре и варим на тих огън. След като ги свалим от огъня, изваждаме ги в голяма чиния, заливаме с врящо масло, оцветено с червен пипер и поднасяме с кисело мляко.