Цветно зеле с доматен сос
Етикети: Постни ястия
Варим в подсолена вода 2 малки глави цвет но зеле, накъсани на цветчета. Като омекнат, ги изваждаме, нареждаме ги в чиния и заливаме със соса, приготвен по следния начин: нарязваме 6 — 7 червени домата и ги задушаваме в тенджера без вода, като им прибавим сол на вкус, 2 — 3 скилидки чесън, 1 главичка нарязан лук и малко чубрица. Когато доматите омекнат, претриваме ги през гивгир. В 2 супени лъжици олио запържваме 1 - 2 супени лъжици брашно, разреждаме с прецедения доматен сок и малко от водата, в която е вряло цветното зеле, оставяме да поври още 5 — 6 минути и заливаме цветното зеле.