Имамбаялдъ
Етикети: Постни ястия
Измиваме и отрязваме дръжките на 6 — 7 средно големи сини патладжана, обелваме от четирите страни по една лента, 1 — 2 см широка. Правим дълбоки нарези по тия ленти, посолява ме ги и оставяме патладжаните да престоят по солени 1/2 до 1 час, след което ги измиваме, изсушаваме с кърпа и ги изпържваме леко от всички страни в 1 чаена чаша олио. Изваждаме ги, а в останалата мазнина пържим 6 — 7 глави лук, нарязани на ситно, като омекне, посоляваме и прибавяме 1 връзка ситно нарязан магданоз и 1 чаена лъжица черен пипер. С тази смес пълним патладжаните. Нареждаме ги в тавичка, отгоре нарязваме на кръгчета червени домати и печем на фурна. Можем да уварим ястието на тих огън. Поднасяме студено.